Apelul unei asociații către Președinte și Procurorul General în privința dosarelor politice la comandă

Apelul unei asociații către Președinte și Procurorul General în privința dosarelor politice la comandă

Instanța de judecată urmează să pronunțe miercuri, 13 ianuarie curent, sentința în dosarul în care figurează patru dintre participanții la protestul din ianuarie 2016, organizat împotriva învestirii Guvernului Filip, informează OFICIAL.

Pavel Grigorciuc, președintele asociației obștești „Dreptul la Dreptate”, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că dosarul intentat după protestul din ianuarie 2016 și la care au participat mii de oameni, este unul sută la sută politic, „fiind fabricat de justiția lui Plahotniuc”.

Potrivit lui, oamenii au ieșit la acțiunea ad-hoc pentru a manifesta împotriva învestirii Guvernului. „Eu consider că acești oameni nu pot fi judecați, ci dimpotrivă despre ei trebuie de vorbit cu demnitate, iar activismul lor civic și atitudinea lor trebuie prezentată drept exemplu pentru alți cetățeni. Și pe această cale aș vrea să mă adresez președintelui Maia Sandu, procurorului general, Alexandr Stoianoglo, și partenerilor externi să acorde atenție acestui dosar, dar și altor dosare politice la comandă”, a notat Pavel Grigorciuc.

Aureliu Pisica, inculpat, a declarat că, atunci când s-a aflat că urmează învestirea Guvernului pe timp de noapte, lumea s-a adunat să protesteze pașnic, dar printre manifestanți erau și persoane agresive, provocatori. „Aș vrea să fac un îndemn către procurorul general – mâine este hotărârea primei instanțe – să ia dosarul să-l studieze, să vadă acțiunile procurorului în dosarul care a mers la Buiucani și ce lucru a făcut ancheta”, a mai spus el.

Totodată, a făcut un apel către Președintele țării, Maia Sandu și către Procurorul General,  Alexandr Stoianoglo: „Noi suntem ”țapul ispășitor” în dosarul din 20 ianuarie 2016, dar ca să nu se mai întâmple așa ceva trebuie să fie o lege care va trage la răspundere penală procurorii și anchetatorii care intentează așa dosare”.

De menționat că, ședința de judecată este programată miercuri, 13 ianuarie 2021, la Judecătoria municipiului Chișinău, oficiul Buiucani, la ora 11.00.

Cristina Jicol

Share