Apelul BCS: Dacă ați fost numiți de către Guvernul RM, ajutați administrațiile locale în această perioadă grea

Apelul BCS: Dacă ați fost numiți de către Guvernul RM, ajutați administrațiile locale în această perioadă grea

Deputații din Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au venit cu un apel – către toate instituțiile statului – la o bună conlucrare în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, informează OFICIAL.

„În situația de criză umanitară, atenția publicului este concentrată doar la ceea ce se întâmplă la Chișinău. Astăzi aducem aminte că există și raioane în Republica Moldova, iar majoritatea refugiaților din Ucraina trec prin raioane și sunt staționați acolo. Colegii noștri din raioane au grijă ca oamenii aceștia să fie primiți, dar, cu părere de rău, prea rar sunt întrebați ce condiții au și de ce au nevoie”, a declarat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, în cadrul unui briefing de presă.

Vicepreședintele Parlamentului a spus că, astăzi raioanele primesc cel mai mare număr de refugiați și au nevoie de ajutor.

„Mai multe raioane s-au adresat la Guvern, la Comisia Situații Excepționale după ajutor și asistență, iar cel  puțin jumătate dintre ele nu au primit niciun suport din partea Guvernului. Totodată raioanele care au primit suport – a fost un suport de 30-40% din ceea ce au solicitat de la Guvern. Nu putem înțelege criteriile alocării resurselor financiare. Care este formula?!”, a precizat parlamentarul.

Totodată, el a spus că situația mai dramatică este în cadrul primăriilor sătești care depun efort pentru a primi refugiați, dar nu sunt luate în calcul în acele ajutoare cu care trebuie să vină cei de la Guvern.

În acest context, Batrîncea a venit cu un apel către Cancelaria de Stat: „Să veniți în teritorii nu ca mari șefi, dar să respectați principiul autonomiei locale ca să vedeți cu ce puteți ajuta. Am așteptat trei săptămâni înainte de a veni cu acest mesaj. Vă chemăm la un comportament un pic mai modest, vă chemăm la rațiune și la calm. Dacă ați fost numiți de către Guvernul RM, ajutați administrațiile locale în această perioadă grea”.

Cristina Jicol

Share