Apel repetat către CEC – să asigure funcționalitatea camerelor video în ziua votării

Apel repetat către CEC – să asigure funcționalitatea camerelor video în ziua votării

Organizațiile semnatare, membre ale Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), fac apel repetat către Comisia Electorală Centrală să asigure funcționalitatea camerelor video în ziua votării, de la demararea operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare și până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării de către membrii biroului electoral al secției de votare, transmite OFICIAL.

De asemenea, CALC solicită CEC să asigure observatorilor naționali acreditați de CEC acces la înregistrările video în baza unei solicitări oficiale și să modifice în regim de urgență pct. 11 și 21 din Regulamentul privind funcționarea Sistemului de înregistrare video în secțiile de votare.

„Considerăm că în circumstanțele specifice acestui scrutin, lipsa observatorilor în mai multe secții de votare, monitorizarea video a operațiunilor electorale pe tot parcursul zilei votării (de la demararea operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare și până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării de către membrii BESV) poate spori gradul de transparență a procedurilor electorale din ziua alegerilor și poate contribui la prevenirea sau, la probarea eventualelor încălcări. În consecință, monitorizarea video a operațiunilor electorale poate contribui la creșterea încrederii publicului față de rezultatul final atestat de organele electorale”, se spune în apelul CALC.

Cristina Pendea

Share