Anunțurile făcute de socialistul Ion Ceban înainte de începutul noului an de studii

Anunțurile făcute de socialistul Ion Ceban înainte de începutul noului an de studii

Fracțiunea socialiștilor din Consiliul municipal Chișinău aduce la cunoștință familiilor cu mulți copii, monoparentale, cu părinți neangajați în câmpul muncii și altor categorii că, începând cu 1 septembrie, pot beneficia de ajutor social, transmite Oficial.

Anunțul a fost făcut de liderul consilierilor socialiști din CMC, Ion Ceban, în cadrul unei conferințe de presă, în cadrul căreia a explicat cum pot beneficia aceste categorii de ajutorul de 700 de lei.

„Pentru a beneficia de aceste ajutoare este nevoie ca părinții să depună cerere la instituția de învățământ a copiilor. Comisia multidisciplinară va analiza cererile, dosarele și, prin intermediul Direcției asistență socială, vor beneficia de ajutor de 700 de lei. Va fi probabil o reținere a acestor ajutoare pentru copiii din clasa 1, a 5-a și a 12-a, dar banii oricum vor fi primiți. Vorbim de 8 mii de beneficiari”, a spus Ion Ceban.

De asemenea, CMC a aprobat și compensarea lunară pentru achitarea chiriei, în valoare de o mie de lei, pentru 500 de tineri specialiști, care activează în capitală, în primii 3 ani de muncă. Este vorba de tineri care activează în APL, instituții medico-sanitare din Capitală etc. „Aceștia vor trebui să depună cerere și, de asemenea, să prezinte contractul de chirie. Știm că nu toți semnează asemenea contracte, dar vom încerca la următoarea ședință CMC să excludem această obligativitate”, a spus Ion Ceban.

În context, socialistul a făcut un apel către Direcția generală educație din cadrul Primăriei. „Îndemnăm Direcția să nu-și facă de cap. Am primit mai multe semnalări din teritoriu precum că profesorii nu primesc adosul la salariu pe care l-am aprobat. Vorbim de 6 620 de profesori, inclusiv 1 010 din suburbii. Pentru 5 610 cadre didactice este valabilă suma de 70 lei pentru transport”, a punctat socialistul.

De asemenea, Ion Ceban a informat că mai multe instituții de învățământ nu sunt pregătite de anul școlar, în unele chiar nu s-a început reparația. În context, socialistul a spus că Direcția educație nu ar trebuie să se ocupe de achizițiile publice în domeniu, ci – doar de politicile educaționale.

Mihaela Rotari

Share