ANRE și Consiliul Concurenței – comasate? Slusari: „Această inițiativa arată slăbiciunea guvernării”

ANRE și Consiliul Concurenței – comasate? Slusari: „Această inițiativa arată slăbiciunea guvernării”

Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, propune deputaților să renunță la ideea comasării ANRE și Consiliul Concurenței – „această inițiativa arată slăbiciunea guvernării în procesul combaterii acordurilor de cartel și majorării nejustificate a prețurilor la mai multe produse”, adaugă el.

„Se crează impresia că Parlamentul nu știe ce de făcut cu aceste ANRE și Consiliul Concurenței din epoca lui Plahotniuc și pornește la Cahul prin Briceni”, mai spune ex-parlamentatul.

În primul rând, comunică el, aceste două instituții au două sfere de reglementare absolut diferite și baza legislativă absolut distinctă.

„Consiliul Concurenței are drept scop combaterea practicilor anticoncurențiale și concurenței neloiale din TOATE domeniile și este instituție-cheie în procesul formării prețurilor în condițiile economiei de piață. ANRE are funcții de reglementare importante, însă DOAR în domeniul energetic. După asemenea logică a autorilor conceptului restructurării, ar trebui de comasat cu Consiliul Concurenții și Banca Națională, CNPF, ANRCETI, care, la fel, reglementează alte domenii importante”, comunică Slusari.

La fel, fostul deputat spune că aproape în toate țările occidentale autoritatea ce protejează concurența funcționează separat de orice altă entitate. „Iar problema cheltuielilor financiare exagerate și unor salarii nesimțite la unele instituții publice se poate de rezolvat prin adoptarea legii, propuse de colegul meu Vasile Năstase privind plafonarea remunirării unor demnitari de stat la nivelul de conducere. Totodată, procesul încercării скрещивания ужа с ежом va fi unu de durata enormă. E nevoie de modificat cardinal legislația, de stabilit cu greu sarcinele autorității nou create cu divizarea pe domenii, de efectuat multiple proceduri tehnico-juridice”, declară el.

Mihaela Rotari

Share