Angajații ASP – instruiți în eliberarea certificatelor de integritate pentru alegerile locale

Angajații ASP – instruiți în eliberarea certificatelor de integritate pentru alegerile locale

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a desfășurat, astăzi, prima sesiune de instruire pentru angajații centrelor multifuncționale ale Agenției Servicii Publice (ASP) privind ordinea de solicitare și eliberare a certificatelor de integritate pentru alegerile locale, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, aceștia vor fi cei care vor primi solicitările candidaților la funcțiile de primari și consilieri și tot ei vor fi cei care vor elibera certificatele de integritate.

„Prevederea dată a fost instituită pentru facilitarea accesului candidaților din toate regiunile țării la participarea în alegeri, astfel încât să se evite deplasarea persoanelor la sediul Autorității”, se menționează într-un comunicat al ANI.

În acest fel, procesul va avea loc în felul următor: după anunțarea datei alegerilor locale, candidații deciși să participe se vor apropia la centrul multifuncțional al ASP din localitatea în care locuiesc, unde vor depune o solicitare (completată din timp după formularul disponibil pe pagina www.ani.md sau completată pe loc) pe care o vor depune însoțită de copia buletinului de identitate.

„În cazul în care se solicită eliberarea certificatului de către un reprezentant, se anexează procura autentificată notarial în original și copiile buletinelor de identitate ale candidatului și reprezentantului”, mai adaugă ANI.

După ce angajatul centrului recepționează cererea, acesta o înregistrează și o expediază în decurs de 48 de ore la Agenția Servicii Publice. Aceasta, la rândul său,  transmite solicitările Autorității Naționale de Integritate care va elabora certificatele de integritate, incluzând și informațiile primite de la Inspectoratul Național de Probațiune. Ulterior, certificatul de integritate semnat este expediat Agenției prin intermediul curierilor speciali, care, la fel în termen de 48 de ore, va remite documentele centrelor multifuncționale la care au fost depuse solicitările. Certificatul de integritate va fi ridicat de la centrul multifuncțional personal de către candidat, chiar dacă solicitarea a fost făcută de către reprezentant.

Tot procesul de solicitare și eliberare a certificatelor de integritate urmează să se încadreze în maxim 15 zile.

Mihaela Rotari

Share