Angajamentele Blocului ACUM în domeniul sănătății

Angajamentele Blocului ACUM în domeniul sănătății

Blocul electoral ACUM – Platforma DA și PAS, astăzi, și-a lansat angajamentul în domeniul sănătății, informează OFICIAL.

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, candidatul în alegerile parlamentare din partea blocului ACUM pe circumscripția nr. 33, Andrei Năstase, a oferit mai multe detalii cu privire la eveniment.

„Vrem ca fiecare cetățean al Republicii Moldovei să știe că, blocul electoral ACUM are ca angajament esențial – crearea tuturor condițiilor și premiselor care să permită rămânerea și întoarcerea medicilor noștri în țară. Calitatea actului medical nu mai suportă compromis, sănătatea oamenilor nu se negociază sub nici o formă. Ne propunem reducerea cu 25 la sută a cheltuielilor pe care le fac oamenii pentru medicamente și sporirea accesului la servicii de sănătate calitativă. În ultimii 25 de ani, accesul la servicii medicale de calitate a rămas limitat”, a precizat Năstase.

Prin urmare, blocul ACUM și-a prezentat angajamentele, care, potrivit lor – „vor fi implementate în următorul mandat”:

  1. Majorarea alocărilor pentru compensarea medicamentelor din fondul de bază al asigurării obligatorii de asistență medicală.
  2. Transpunerea directivei 18 a Uniunii Europene în legislația națională, care presupune așa-numita obligație de serviciu public pentru toți distribuitorii de medicamente.
  3. Facilitarea concurenței pe piața medicamentelor, care să permită majorarea numărului de importatori și reducerea prețurilor la medicamente.
  4. Îmbunătățirea accesului la medicamente, în special în mediul rural prin crearea facilităților fiscale de autorizare și organizare a activității farmaciilor individuale.
  5. Optimizarea costurilor de contractare a serviciilor farmaceutice de către CNAM.
  6. Majorarea salariilor tuturor angajaților din sistemul medical.
  7. Elaborarea unor mecanisme de motivare a medicilor pentru a rămâne și a activa în țară.
  8. Mai mulți bani pentru sănătate de la stat – mai puțini bani din buzunarul cetățeanului.
  9. Crearea unor spitale care vor avea o amplasare echitabilă în țară.
  10. Accelerarea eforturilor de diminuare a mortalității infantile și creșterea accesibilității la serviciile de sănătate reproductibilă.
  11. Creșterea calității și a serviciilor oncologice – atât în faza de depistare a maladiilor, cât și în faza de tratament.
  12. Promovarea unui mod de viață sănătos în societate.
  13. Creșterea nivelului de cunoștințe medicale a populației.

Mihaela Conovali

Share