Andrian Candu, vorbește despre criticile aduse Curții Constituționale din R. Moldova

Andrian Candu, vorbește despre criticile aduse Curții Constituționale din R. Moldova

Primul Congres al Asociației Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Baltice și Mării Negre are loc astăzi, la Chișinău. Evenimentul are genericul ”Rolul Curților Constituționale în protecția valorilor democratice” și reunește președinți și judecători din România, Ucraina, Georgia, Lituania, Letonia, Polonia, Cipru, Turcia, reprezentanți ai Comisiei de la Veneția și ai organismelor internaționale, deputați, reprezentanți ai mediului academic, societății civile și corpului diplomatic.

Congresul a fost deschis de Președintele Parlamentului Andrian Candu și Președintele țării, Nicolae Timofti.

Speakerul a menționat, în discursul său, că astfel de evenimente internaționale deschid calea spre un schimb de expertiză, necesar în contextul protejării valorilor comune, consfințite de Constituție – stat de drept, democrație, suveranitate, integritate teritorială, justiție și drepturi fundamentale.

”Protejarea respectivelor valori trebuie să se facă cu eforturi conjugate ale tuturor puterilor statului, însă rolul unei instanţe de jurisdicţie constituţională este covârşitor în calitate de gardian al echilibrului puterilor în stat. Într-o democrație în devenire, ca țara noastră, independența Curții Constituționale trebuie protejată, indiferent de criticile sau remarcile la care este supusă uneori, mai ales din partea politicului. Atitudinea faţă de deciziile instanţei constituţionale reflectă nivelul de maturitate politică a actorilor politici şi a societăţii în ansamblu”, a declarat Andrian Candu.

Potrivit Președintelui Parlamentului, hotărârile Curții Constituționale sunt criticate nu doar în Republica Moldova, ci și în state cu tradiții democratice. Speakerul a declarat că Înalta Curte nu a rămas indiferentă la imperativele statului de drept, referindu-se la câteva decizii prin care ”au fost puse la punct niște aspecte extrem de importante pentru Republica Moldova”. Este vorba despre faptul că o persoană nu se poate afla în arest mai mult de 30 de zile în cazul unui mandat și 12 luni în total, precum și alegerea Președintelui prin vot direct de cetățeni.

”După 16 ani de la ultima reformă constituțională, Înalta Curte a făcut claritate pe marginea prevederilor Codului Electoral cu privire la alegerea șefului statului. Este o decizie care a bulversat viața politică și complet a schimbat agenda politică din Republica Moldova. O decizie care poate place unora, altora poate nu, dar e o decizie care aduce o schimbare fundamentală și se va pune punct crizelor care erau generate de nealegerea Președintelui în Parlament”, a menționat Andrian Candu.

Speakerul a precizat că, prin activitatea desfășurată, Curtea Constituțională s-a impus ca o instituție solidă de interpretare și protecție a normelor constituționale, fapt confirmat și de concluziile raportului misiunii de experții ai UE privind evaluarea instituțiilor de drept din Republica Moldova.

”Bucură faptul că, potrivit raportului, Curtea este bine organizată, iar hotărârile acesteia sunt conforme cu standardele de calitate a UE. Curtea Constituțională a devenit o instituție liberă, care veghează asupra respectării Constituției, nu doar asupra luării deciziei în privința interpretărilor prevederilor constituționale, este și o instituție care creează, reușind să țină cont de toate provocările atât din țară, cât și din regiune, să aducă jurisprudența internațională și regională și în Republica Moldova”, a menționat Andrian Candu.

Maria Roșca

Share