Andrian Candu – la o întrevedere cu un grup de senatori din SUA

Andrian Candu – la o întrevedere cu un grup de senatori din SUA

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut o întrevedere, astăzi, cu un grup de senatori americani, informează Oficial.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, Candu s-a referit la importanța viitoarelor alegeri parlamentare. „Este foarte important pentru Moldova ca stat democratic, de drept ca oamenii să decidă cine va conduce țara în următorii patru ani, oamenii și nu altcineva”, a declarat Președintele Parlamentului.

Totodată, se menționează că părțile au discutat despre importanța unor răspunsuri simetrice pentru contracararea riscurilor de interferență externă în procesele democratice și electorale din statele din zonă.

„Avem obiective comune și, pentru a le atinge, trebuie să colaborăm în continuare intensificând contactele inter-instituționale”, a declarat senatorul din Carolina de Nord, Richard Burr.

În același timp, în comunicat se precizează că, în particular, președintele Legislativului a vorbit despre pachetul legislativ care vine să contracareze dezinformarea și propaganda externă, precum și să susțină dezvoltarea mass-mediei locale. De asemenea, Andrian Candu a anunțat despre adoptarea pachetului energetic III și proiectele de interconectare a rețelelor de gaz și energie electrică cu Uniunea Europeană. Potrivit lui, diversificarea surselor de energie securizează țara și ne apropie de UE, integrarea europeană rămânând o prioritate pentru statul nostru.

Un alt subiect discutat este cooperarea între Moldova, Georgia și Ucraina, pentru promovarea unor politici comune de securitate și fortificarea poziției celor trei state pe arena internațională. Președintele Parlamentului a menționat intenția celor trei țări de a crea o platformă trilaterală pentru schimb de informații și contracararea amenințărilor de tip hibrid.

La întrevedere au participat și vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi, deputații Eugen Carpov și Mihaela Spătari. Din delegația Senatului SUA fac parte senatorii John Thune, Jerry Moran, Roy Blunt, Susan Collins.

Amintim că, în septembrie curent, Președintele Parlamentului a avut mai multe întrevederi cu senatori și congresmeni SUA în timpul vizitei la Washington. Tot atunci în Senatul Statelor Unite a fost înregistrată o rezoluție cu privire la Republicii Moldova.

Mihaela Conovali

Share