Andrei Năstase vrea ca UE să investigheze cum sunt cheltuite fondurile oferite pentru dezvoltarea țării

Andrei Năstase vrea ca UE să investigheze cum sunt cheltuite fondurile oferite pentru dezvoltarea țării

Andrei Năstase candidat independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie a adresat o scrisoare către  Ursula Von der Leyen, Președinta Comsiei Europene Stimată doamnă Codruța Kovesi, Prim Procuror al Parchetului European. În cadrul unei conferințe de presă, Nătase a spus că, a scris această scrisoare din dorința de a lămuri câteva aspecte extrem de importante atât pentru fondurile europene cât și cu privire la transparența procesului de acordare a acestor fonduri în Republica Moldova.

„De-a lungul timpului, UE ne-a ajutat cu fonduri, atât granturi cât și împrumuturi externe în condiții avantajoase. S-au realizat multe lucruri bune încă din 2014, de la semnarea Acordului de Asociere cu sprijinul dumneavoastră. Există însă și multe suspiciuni în societate în legătură cu modul în care aceste fonduri destinate moldovenilor sunt în realitate deturnate de cei de la guvernare prin diferite scheme ilegale. Acest lucru este vizibil, din păcate, inclusiv în percepția oamenilor, sondajele arată o masivă nemulțumire a lor față de lipsa de transparență în utilizare fondurilor europene, oamenii spun că nu beneficiază în mod direct de acești bani, că nu simt beneficii directe și că aceste fonduri sunt utilizate doar în interesul politicienilor de la guvernare”, a spus politicianul.

În opinia sa, când mai multe ONG-uri și instituții media finanțate masiv din fonduri europene fac partizanat politic pentru actuala guvernare.

„Oriunde merg în teritoriu și întreb cetățenii dacă simt acest sprijin extern, le vorbesc despre sumele mari primite de țara noastră, răspunsul lor este că acești bani nu ajung la ei sub nici o formă. Iar aici cu siguranță nu vorbim doar de incapacitatea actualei guvernări de a comunica eficient, dar de suspiciuni grave de fraudare a acestor fonduri. Finanțările externe pe care Republica Moldova le primește sunt destinate oamenilor și cred că Uniunea Europeană este deplin interesată ca acestea să ajungă la ei și nu în alte părți. De aceea vă adresez această scrisoare pentru a solicita demararea unei investigații cât mai profunde legate de modul în care acestea au fost utilizate în ultimii 4 ani. Credem că rezultatele unei astfel de investigații ar contribui considerabil la înlăturarea suspiciunilor existente și la o creștere a încrederii oamenilor în Uniunea Europeană și viitorul lor european”, mai spune Năstase.

El afirmă că, în Republica Moldova procesul de reformă a justiției a eșuat și  nu ne putem aștepta ca instituțiile statului să facă aceste investigații.

Tocmai pentru acest motiv, vă adresez această solicitare cu rugămintea de a-i ajuta pe cetățenii moldoveni să înțeleagă ce s-a întâmplat cu sutele de milioane venite în țara lor, despre care majoritatea spun că nu le-a adus nici un beneficiu, iar motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că acești bani sunt deturnați în interesul politicienilor de la guvernare și există o totală lipsă de transparență în utilizarea lor. Vă mulțumesc foarte mult și vă doresc să aveți cât mai multe succese în activitatea dumneavoastră. Sper ca în timpul cel mai scurt, Moldova să fie parte a marii familii europene, iar reformele cerute de către UE să fie aduse la îndeplinire de clasa politică din țara mea!, a mai spus  candidatul.

Share