Andrei Năstase: Stimați primari, vă invit să facem front comun. Vă invit să faceți parte deschis și asumat din viitorul nostru proiect politic

Andrei Năstase: Stimați primari, vă invit să facem front comun. Vă invit să faceți parte deschis și asumat din viitorul nostru proiect politic

Ex-ministrul Andrei Năstase, potențial candidat la funcția de șef al statului, s-a adresat primarilor din țară cu îndemnul să-și unească forțele. Politicianul a spus că el cunoaște foarte bine „situația complicată” în care se află aleșii locali, dar și că lansează un nou proiect politic pentru a continua să se lupte pentru ei și pentru a aduce „schimbarea reală de care Moldova are nevoie”.

„Stimați primari! Mă adresez dumneavoastră deoarece cunosc foarte bine situația grea în care vă aflați, știu problemele cu care vă confruntați zi de zi și vreau să vă asigur că aveți în persoana mea un partener de nădejde, care dorește să vă ajute să depășiți această situație complicată.

După cum bine știți, de-a lungul timpului, eu și colegii mei ne-am implicat activ pentru ca localitățile Moldovei să obțină o autonomie locală reală, nu una mimată de guvernări. Spre exemplu s-a propus și obținut adoptarea legii prin care banii colectați din impozitele persoanelor fizice să rămână în totalitate în bugetele locale. Astfel, din 2020 și până acum, circa 3 miliarde de lei au rămas pentru oameni în localități. Ulterior, după ce au fost simțite efectele acestei legi, la sugestia făcută colegilor mei de către fostul Primar de Grimăncăuți, raionul Briceni, echipa mea a propus și un proiect de lege care prevedea ca o parte din fondurile colectate din impozitele persoanelor juridice din localitățile dumneavoastră să rămână la bugetul local. Acest proiect a fost, este și ar fi susținut mereu de Congresul Autorităților Locale din Moldova(CALM), dacă ar fi promovat de actuala guvernare. Conform acestui proiect, 25% din fondurile colectate ar fi rămas în sate, 10% în orașe, iar în municipii ar fi rămas 5%. Având aceste fonduri la dispoziția localității, ați putea să le direcționați către problemele principale pe care le au oamenii din comunitățile dvs. Din păcate, spre marele nostru regret, acest proiect nu doar ca nu este susținut de guvernare, acesta a fost radiat pe ascuns din agenda parlamentului de actualii guvernanți, în care unii dintre dvs. ați investit foarte multă încredere. Ei s-au opus pentru că nu vor să aveți libertatea de a acționa liber, în interesul oamenilor, fără condițiile lor partinice. Acesta este motivul real. Proiectul, deși extrem de util, a fost radiat din registrul secretariatului parlamentului imediat ce PAS-ul a câștigat alegerile cu promisiuni false, inclusiv cele despre autonomia locală.

Cer public actualei majorități parlamentare și președintei Sandu adoptarea de urgență a acestei legi. Iar dacă nu o vor face mă oblig public să vin cu o inițiativă legislativă prioritară în calitate de președinte”, a declarat politicianul.

Potrivit spuselor sale, tot greul din Moldova stă pe umerii primarilor, pentru că ei mereu discută cu oamenii și știu cel mai bine ce așteaptă aceștia. „Guvernele vin și pleacă și, ca de obicei, nu le interesează în mod real problemele de la firul ierbii. Știu că de multe ori sunteți șantajați, mințiți, forțați să aderați la partid, doar pentru ca acesta să se laude la finalul alegerilor cu un număr mare de aleși locali. Și pentru PAS, la fel ca și pentru oligarhii de odinioară, dumneavoastră, primarii, ați fost de multe ori doar un număr. De aceea, ei nu au susținut legea pe care am elaborat-o, iar dvs., primarii, din păcate, nu aveți în continuare o autonomie locală așa cum vi s-a promis”, a adăugat el.

De asemenea, Andrei Năstase a declarat: „Am decis ferm să pornesc un nou proiect politic. Vă împărtășesc aceste gânduri, nu pentru a veni cu promisiuni deșarte, așa cum fac alții. Vă rog un singur lucru – să aveți încredere și să fiți siguri că voi continua să mă bat pentru aleșii locali, că îi voi apăra să nu fie șantajați, mințiți, umiliți și că voi face tot ce este posibil ca să obțină cu adevărat pârghiile necesare pentru a-și putea dezvolta localitățile. Știu că ați făcut minuni și cu fonduri puține, dar putem face mult mai mult dacă sursele de venit vor spori prin intermediul unor legi drepte, legi făcute pentru oameni.

Dragi primari, dragi aleși locali, împreună putem obține lucruri mari. De aceea, vă invit să ne mobilizăm și să facem front comun. Vă invit să faceți parte deschis și asumat și din viitorul nostru proiect politic și să strângem împreună semnăturile necesare pentru înregistrarea în calitate de candidat la alegerile prezidențiale. Împreună, putem aduce schimbarea reală de care Moldova are nevoie. Oricine dintre dumneavoastră va dori să se alăture proiectului meu și să-l sprijine va fi bine primit. Astfel, vom deveni o forță cu adevărat puternică”.

Share