Andrei Năstase solicită demararea mai multor acțiuni de ordin juridic, ce pot stopa noua construcție din locul cafenelei Guguță

În calitate de Primar General ales al municipiului Chişinău, Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, constată cu îngrijorare că mafia imobiliară, este tot mai aproape de realizarea unei scheme frauduloase de proporții având drept finalitate o construcție abuzivă într-un spațiu verde din centrul capitalei. Despre aceasta se spune într-un comunicat de presă al formațiunii, informează Oficial.

 Andrei Năstase a menționat că, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a aprobat deja schița de proiect a clădirii cu 10 etaje, ce urmează să fie construită în locul cafenelei Guguță, din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

„Toată operațiunea se produce cu implicarea justiției capturate, ce permite furtul bunurilor imobiliare. Se cunoaște că, în pofida voinței Consiliului municipal privind neadmiterea privatizării terenului aferent cafenelei și interzicerea construirii acolo a unei clădiri supraetajate, judecătorii au luat deja o decizie de a permite și de a construi ce vrea și unde vrea”, a precizat el.

În asemenea condiții, Andrei Năstase a declarat că solicită demararea următoarelor acțiuni de ordin juridic, ce pot împiedica construcția în locul cafenelei Guguță a unui centru de business:

 „1. Consiliul municipal, în conformitate cu art. 11 al Legii privind delimitarea proprietății publice, art. 75 al Legii privind administrația publică locală și art. 6 al Legii cu privire la statutul municipiului Chișinău, să ia decizia ca terenul pe care este amplasată actualmente cafeneaua, să treacă din domeniul privat în domeniul public al municipiului Chișinău. Prin această decizie nu se poate interzice construcția, însă terenul din domeniul public nu va putea fi înstrăinat,  depus în capitalul social al unor entități economice, supus urmăririi silite și nu poate fi obiectul unei garanții reale. Așadar, atractivitatea ideii de a construi ceva pe un teren, care nu este pasibil privatizării, scade substanțial.

  1. Apoi administrația primăriei urmează să examineze minuțios temeiurile pentru rezilierea contractului de arendă cu firma Regala Imobilă. În cazul în care se constată că există circumstanțe juridice, care atestă încălcarea condițiilor arendei de către firma respectivă, primăria va demara procedura de desfacere a contractului respectiv.
  2. Consiliul municipal nu va accepta modificarea codului zonal pentru demararea construcției centrului de business și va monitoriza riguros ca primăria să nu elibereze un certificat de urbanism pentru lucrările de proiectare a edificiului”.

În aceeași ordine de idei, Andrei Năstase a mai spus că, până la realizarea acestor măsuri urgente, cheamă cetățenii responsabili să fie prezenți cât mai frecvent în zona actualei cafenele Guguță, astfel încât să nu admită demararea lucrărilor de demolare/construcție.

Doina Secrieru

Share