Andrei Năstase: Să nu mai lăsăm corupții să ne fure țara

Andrei Năstase: Să nu mai lăsăm corupții să ne fure țara

Andrei Năstase, fost ministru, pretendent la șefia statului, afirmă că guvernarea își face legislație specială pentru a ascunde anumite decizii, se folosește de acest lucru pentru privatizări obscure, informează OFICIAL.

“Nu este un secret că, începând cu 5 iulie 2024, Guvernul, prin Hotărârea nr. 447 din 26.06.2024, și-a modificat propriul regulament, sfidând grosolan Constituția prin eludarea publicării în Monitorul Oficial a hotărârilor sale. Aceste noi documente ale Guvernului sunt numite acum „decizii protocolare”. Cel mai important este faptul că aceste așa-numite acte ale Guvernului permit celor de la guvernare să adopte hotărâri ascunse, care nu vor fi publicate și despre care cetățenii nu vor afla, decât după mulți ani de zile, așa cum s-a întâmplat cu furtul miliardului, spălătoria de miliarde prin justiția și băncile din Moldova, precum și alte scheme ilegale. Scopul guvernării este de a putea fura în continuare această țară fără ca oamenii să cunoască aceste lucruri.

În continuare, vă prezint un exemplu elocvent al folosirii acestui instrument, „decizii protocolare”, pentru a camufla planurile meschine ale acestora. Astfel, la data de 23.07.2024, Roman Cojuhari a prezentat Guvernului avizul asupra unui amendament al unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova, referitor la modificările operate la legea nr. 121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. În acest aviz prezentat în ședința Guvernului din data de 24.07.2024, acesta a strecurat informația că S.A. „Moldtelecom” urmează să fie divizat în două componente, iar partea comercială (care aduce profit) urmează să fie supusă privatizării, ceea ce aduce costuri și cheltuieli pentru stat, nu se privatizează. Schemă ca și cea recentă cu transmiterea în locațiune a spațiilor comerciale ale Aeroportului. Am vizionat acea ședință a Guvernului și nu am văzut obiecții la avizul prezentat de Cojuhari. Mai apoi, însă, după aprobare în ședința de Guvern, acesta a fost remis Parlamentului sub formă de decizie protocolară, din care a fost exclusă o parte din informația din aviz care nu s-a dorit a fi cunoscută de publicul larg, inclusiv planul privatizării Moldtelecomului. În schimb, a fost adăugată o frază prin care se spune că neincluderea entităților cu capital străin în lista întreprinderilor nepasibile de privatizare nu presupune includerea acestora în procesul privatizării.

Deci, Guvernul, după ce a aprobat oficial un aviz la un amendament, l-a modificat după bunul plac al cuiva, nu l-a publicat în Monitorul Oficial și, pe ascuns, a încercat să manipuleze atât cetățenii, opoziția parlamentară și extraparlamentară, dar și pe o parte din deputații PAS, transformați într-o mașinărie de vot”, a declarat politicianul.

În context, Andrei Năstase a îndemnat pe toată lumea la vigilență, “să nu mai lăsăm corupții să ne fure țara, așa cum au făcut-o mereu”.

Share