Andrei Năstase, la Viena: Am atras atenția, în mod special, asupra persecuțiilor la care este supusă opoziția proeuropeană
Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, întreprinde o vizită la Viena, în calitate de Primar ales al mun. Chișinău, și aceasta se produce în perioada în care Austria deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, informează Oficial.
Într-o postare pe o rețea de socializare, Andrei Năstase a scris că este acolo de Ziua Națională a Austriei.
„Mă bucur sincer pentru toate realizările acestui stat european și ale poporului său. Le sunt recunoscător pentru enorma contribuție la dezvoltarea Republicii Moldova, dar și pentru nemaipomenita căldură cu care suntem primiți aici noi, cei care venim pentru a prelua cele mai bune practici de politici publice si administrație la nivel național şi local sau, pur și simplu, pentru a ne stabili cu traiul și a ne desfășura activitatea într-un mediu prietenos, sigur și prosper. Mi-am dorit întotdeauna în calitate de primar ales al Chișinăului să putem realiza visul de a construi în timp Axa Inovării Chişinău – Cluj – Oradea – Viena, care ar oferi un suport extraordinar pentru dezvoltarea economică a capitalei noastre și a țării întregi, cu implicarea plenară a tinerilor, care să genereze noi locuri de muncă bine plătite Acasă. Este motivul pentru care am vizitat în iunie, imediat după turul doi, Viena în calitate de primar ales al Chișinăului. Și de această dată am avut discuții cu Primarul Michael Ludwig și cu funcționari superiori din cadrul Primăriei Vienei”, a scris Năstase.
Potrivit lui, la Palatul Imperial, sediul actual al Parlamentului Austriei, a fost primit de Președintele Parlamentului, Dr. Wolfgang Sobotka. „Am mai discutat despre situația din Republica Moldova cu Președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului Austriac, Andreas Schieder, cu Purtătorul de Cuvânt al SPO pentru Drepturile Omului si deputat în Parlamentul Austriei, Harald Troch. În cadrul vizitei la Viena, am fost primit de Ministrul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe, Karin Kneissl. Întrevederea cu ministrul austriac de externe a fost urmată de cea cu Katharina Wieser, șef al Departamentului Europa de Est, Asia Centrală și Parteneriatul Estic și Dr. Thomas Buchsbaum, reprezentant special pentru Parteneriatul Estic”, a spus el.
Andrei Năstase a mai spus că, în cadrul întrevederilor, a informat interlocutorii despre situația politică de la Chișinău.
„Despre procesul de capturare oligarhică a statului Republica Moldova, despre controlul politic asupra justiției, despre felul în care binomul Plahotniuc-Dodon controlează instituțiile de reglementare și alte autorități publice, dar și o importantă parte a media și societății civile. Am atras atenția, în mod special, asupra persecuțiilor la care este supusă opoziția proeuropeană, asupra arestărilor de ultimă oră pe criterii politice a unor lideri locali și activiști ai partidelor de opoziție, potențiali candidaţi electorali, dar și despre scopul modificării antidemocratice a legislației electorale, în 2017, cu votul comun al PSRM, PD, conduse de Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, și cel al grupului Iurie Leancă, în lipsa unui consens politic și social și în pofida recomandărilor insistente ale Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR. Invalidarea arbitrară a rezultatelor scrutinului municipal, pe motive inventate și părtinitoare, care nu se încadrează în normele și standardele internaționale și care reprezintă o măsură discreționară și disproporționată, a constituit un subiect special al discuțiilor. Extinderea controlului oligarhic asupra presei din Republica Moldova, monopolizarea spațiului audiovizual de către proprietari afiliați PD și PSRM, necesitatea adoptării unui nou Cod al Audiovizualului, precum și necesitatea încetării limitării libertății de expresie, la întruniri, dar și a libertății conștiinței au constituit subiecte esențiale ale discuțiilor noastre. În cadrul acestora am abordat și tematica Raportului Kroll-2, adoptarea legilor privind amnistia de capital și implicațiile acestuia asupra sistemului financiar și politic, inclusiv prin atragerea în Moldova a finanțelor internaționale cu origini incerte ori criminale. Am atras atenţia si asupra lipsei de progres în vederea urmăririi penale a tuturor persoanelor responsabile de frauda din sistemul bancar și de acțiunile de spălare de bani ai mafiei rusești în perioada 2010-2014, reiterând disponibilitatea forțelor de opoziție și civice de a coopera cu cercetători independenți și instituții europene de investigație în privința căutării și recuperări resurselor fraudate, precum și în vederea aplicării de sancțiuni personalizate față de beneficiarii fraudei și complicii acestora, politicieni, funcționari, judecători și procurori corupți. În cadrul întrevederilor am solicitat interlocutorilor mei suport pentru societatea civilă, mediul de experți și media independentă, inclusiv pentru presa de investigații în materie de cleptocrație, corupție și protecționism, fraude financiare și electorale, precum și în vederea combaterii abuzurilor autorităților și persecuțiilor politice, apărării drepturilor și libertăților omului”, a punctat Năstase.
În context, Andrei Năstase a mai scris că, în contextul discuțiilor purtate, a explicat interlocutorilor prioritățile partidelor de opoziție democratică.
„În raport cu așteptările oamenilor de edificare a unui stat de drept, cu justiție corectă și economie funcțională, cu mijloace democratice și transparente în procesul politic, precum și în cel de anchetare a fraudei bancare și recuperare a miliardelor furate, prin punerea în aplicare a mecanismelor de confiscare a averilor ilicit dobândite de politicieni, judecători și procurori corupți. Mulțumesc pe această cale Ambasadoarei Republicii Austria în Republica Moldova, Excelenței Sale, dnei Christine Freilinger pentru deschiderea cu care tratează orice intenție de colaborare reciproc avantajoasă, orice aspirație a noastră menită să contribuie la prosperarea, democratizarea și modernizarea Republicii Moldova. De Ziua lor Națională le doresc tuturor cetățenilor Austriei bunăstare, realizări personale și profesionale, bucurii cotidiene alături de cei dragi, sănătate și împlinire a tuturor viselor. La mulți ani, Austria! Alles Gute Österreich!”, a mai scris Năstase.
Amintim că, Andrei Năstase a ieșit învingător în lupta pentru Primăria capitalei, în acest an, însă rezultate alegerilor și mandatul său nu au fost validate de instanța de judecată.
Doina Secrieru
Sa inteleg ca Andrei Nastase cere si la nivel international ca in Moldova coruptii si criminalii sa se afle la libertate din motiv ca sunt de la el din partid? Debilul dracului
Cum naiba declara asta ca este primar ales, daca leapra planifica spre parlamentare si a folosit primaria ca o rampa pentru a aduna electorat, ba da chiar e nemernic asta.