Andrei Năstase: Justiția din Republica Moldova nu trebuie să se mai facă la televizor, ci – în sălile de judecată

Blocul electoral ACUM – Platforma DA și PAS, astăzi, și-a anunțat angajamentele în domeniul justiției, care, potrivit liderilor, vor fi întreprinse după ce vor ajunge la guvernare, informează OFICIAL.

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, candidatul pe circumscripția nr. 33 din partea blocului ACUM, Andrei Năstase, s-a referit la justiția din Republica Moldova.

„Justiția nedreaptă, părtinitoare, făcută de procurorii și judecătorii corupți, stă la baza corupției generalizate care sufocă statul și generează premisele unei profunde și dăunătoare percepții publice potrivit căreia în țară nu se face dreptate. În Republica Moldova legea este aplicată arbitrar, este interpretată abuziv, în favoarea celor care astăzi dețin puterea și în detrimentul celor mulți. Furtul votului acordat de oameni la alegerile pentru Primăria Chișinău, de anul trecut, a fost făcut de acest regim în cel mai cinic mod posibil. Justiția a fost folosită, iar aceasta, captivă în integralitatea ei, a emis decizii împotriva poporului și în favoarea unui singur om, interpretând arbitrar, dispoziții din legea electorală, într-un mod sancționat de Parlamentul European, de întreaga lume civilizată”, a precizat Năstase.

În același timp, el s-a referit și la alte detalii. „Justiția din Republica Moldova nu trebuie să se mai facă la televizor, ci – în sălile de judecată, cu legile pe masă, alături de Biblie, transparent, în slujba poporului și nu împotriva acestuia. În fața legii, toți oamenii trebuie să fie egali, iar justiția trebuie să fie complet independentă, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate, în democrațiile istorice, cu adevărat consolidate”, a mai declarat el.

Prin urmare, Năstase a comunicat angajamentele:

  • Adoptarea unui document conform căruia să se constate din punct de vedere juridic că în Republica Moldova puterea de stat a fost uzurpată, iar justiția capturată mafiotic.
  • Reforma CSM. Excluderea Procurorului General, ministrului justiției și Președintelui Curții Supreme de Justiție din componența CSM. Alegerea membrilor societății civile în cadrul CSM printr-o procedura transparentă. Asigurarea reprezentativității judecătorilor instanțelor de toate nivelele CSM. Alegerea judecătorilor în CSM de Adunarea Generală a Judecătorilor, astfel încât judecătorii vor constitui o majoritate preponderentă a membrilor CSM.
  • Crearea cu sprijinul partenerilor externi a unui Departament Național Anticorupție și a Curții Specializate Anticorupție, în care vor activa inclusiv procurori și judecători din alte țări și care vor examina exclusiv cazurile marii corupții.
  • Numirea, promovarea și transferarea judecătorilor și procurorilor conform unor criterii obiective bazate pe merit. Excluderea termenului inițial de 5 ani de numire a judecătorilor. Reducerea numărului de procurori și confiscarea de la judecătorii și procurorii corupți, precum și de la protectorii lor politici a averilor ilicit dobândite.
  •  Reformarea CSJ prin micșorarea numărului de judecători, revizuirea unor competențe și solicitarea asistenței internaționale pentru delegarea unor judecători străini în componența acestei entități.
  • Consolidarea Agenției Naționale de Integritate și aplicarea reală a mecanismului confiscării averilor nejustificate. Va fi invitată o misiune internațională de specialiști care vor lucra împreună cu inspectorii de integritate.
  • Publicarea Raportului Kroll 2. Asigurarea investigării reale a furtului miliardului. Investigarea va fi efectuată cu implicarea procurorilor străini. Recuperarea banilor furați, inclusiv prin colaborare cu serviciile speciale din alte țări. Anularea legii care prevede achitarea miliardului de către cetățeni.
  •  Desecretizarea informațiilor privind beneficiarii amnistiei capitalului și verificarea repetată tuturor declaranților sub aspectul legalizării miliardelor furate din sistemul bancar și spălării de bani. Anularea legii care prevede acordarea cetățeniei contra cost și desecretizarea tuturor beneficiarilor acestei proceduri.
  •  Interzicerea întreprinderilor, controlate din offshore-uri, să participe la achiziții publice, precum și în domeniile strategice social-economice (băncile, companiile de asigurări și mass-media etc.).
  • Excluderea aplicării nejustificate a arestului și a interceptării convorbirilor telefonice. Introducerea unei sistem electronic de evidență a cazurilor investigate de poliție și procuratură, pentru a exclude abuzurile din partea acestora. Eradicarea torturii și ameliorarea condițiilor de detenție din instituțiile de detenție, inclusiv cele psihiatrice.
  • Crearea unui sistem de evaluare periodică a rezultatelor din sectorul justiţiei la nivelul Uniunii Europene similar Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) instituit în România şi în Bulgaria în 2007.

Mihaela Rotari

Share