Andrei Năstase: În calitate de președinte, voi lansa procesul de elaborare a unui Program Național pentru Modernizarea Economică a Republicii Moldova

Andrei Năstase: În calitate de președinte, voi lansa procesul de elaborare a unui Program Național pentru Modernizarea Economică a Republicii Moldova

Candidatul la șefia statului, Andrei Năstase a dezvăluit că, în mandatul său de președinte, va lansa procesul de elaborare a unui Program Național pentru Modernizarea Economică a Republicii Moldova, proces care va fi unul pe deplin participativ, informează OFICIAL.

„În contextul crizei pandemice și a celei economice actuale, am constatat cu toții cât de importantă este pentru o țară să aibă propriile industrii și sectoare strategice de dezvoltare. Din aceste considerente, este necesară implicarea urgentă a statului în sprijinul economiei autohtone, în special pentru susținerea agriculturii și industriei alimentare. Voi propune un moratoriu la controale pentru businessul mic și mijlociu și stabilirea unei cotei obligatorii la achiziții publice. Moldova are nevoie și de contractarea unor credite suverane orientate pentru dezvoltarea economică și investiții în infrastructură, însă contractarea acestor surse externe nu trebuie să afecteze interesele economice și de securitate ale țării. Consider că este necesară trecerea de la un sistem economic bazat pe consum și pe remitenţe la un sistem bazat pe dezvoltarea industriilor competitive, precum și pe atragerea de investiţii ale capitalului naţional și străin. Scopul nostru este de a avea o economie care dezvoltă industrii competitive, cu produse de valoare adăugată înaltă și un capital uman performant”, a scris Năstase, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, trebuie să devenim competitivi, să generăm rezultate economice, să producem și nu să fim utilizaţi ca „forţă de muncă ieftină”.

„De o atenţie specială trebuie să beneficieze sectoarele din domeniul vitivinicol, tehnologiile informaţionale și industria de textile, sectoare cu potenţial înalt de export. Trebuie să dezvoltăm turismul care determină dezvoltarea industriilor aferente. Este nevoie de politici inteligente de reindustrializare a Republicii Moldova. Este o dramă faptul că țara noastră a cunoscut un declin industrial enorm, aproape nemaiîntâlnit în alte ţări. Ponderea industriei în PIB-ul ţării a ajuns în anul 2020 la doar 16,3%, de la cca. 60% înainte de 1989. Se impune regândirea politicilor industriale și trebuie să punem accent pe industriile ale căror produse pot fi exportate. Toate ramurile industriale vor fi susţinute de stat pentru dezvoltarea activităților specifice. Prioritatea noastră va fi atragerea tehnologiilor noi în procesul de producere, atragerea proiectelor inovative, ceea ce va duce la o creștere a competitivităţii sectoarelor industriale și la creșterea productivităţii forţei de muncă”, a mai scris Năstase.

Maria Chiper

Share