Andrei Năstase: Dincolo de sistarea finanțării, este vorba și despre faptul că România nu are cu cine discuta aici la Chișinău

Andrei Năstase: Dincolo de sistarea finanțării, este vorba și despre faptul că România nu are cu cine discuta aici la Chișinău

Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase a declarat că, astăzi, Republica Moldova pierde cele 60 milioane de euro –  grant din partea României, bani nerambursabili, iar asta se întâmplă pe timp de criză generalizată, sanitară, economică, socială, politică, morală, informează OFICIAL.

„Printr-un comunicat de presă emis de către Ambasada României eram anunțați despre ieșirea din vigoare a Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro acordat de România Republicii Moldova. Ni se spunea că Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova își încetează valabilitatea începând cu data de 28 martie 2021, la zece ani de la intrarea în vigoare a acelui acord”, a declarat Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

El a mai spus că, după ratarea iresponsabilă a celor 60 de milioane euro din Acordul cu România, riscul iminent este să ratăm și alte 500 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI) și cele 100 de milioane euro de la Uniunea Europeană (UE).

„Din punctul nostru de vedere este îngrijorător și regretabil mesajul diplomatic pe care România este obligată, din cauza iresponsabilității decidenților moldoveni, să îl transmită Republicii Moldova. Dar, dincolo de sistarea finanțării, este vorba și despre faptul că România nu are cu cine discuta aici la Chișinău. Nu avem un Guvern plenipotențiar, responsabil și cu grijă de oameni. Unica entitate care era în drept, potrivit legilor țării și a Constituției, să semneze prelungirea acestui Acord”, a precizat Andrei Năstase.

Totodată, el a spus că, indiferent care vor fi narativele propagandei, acest semnal este unul foarte prost la nivel european. „Și eu și Platforma DA milităm pentru anticipate, dar în mod rațional, pragmatic, constituțional. Am spus de zeci de ori că singura soluție rațională este instaurarea unui Guvern responsabil și competent. Vă cer tuturor să nu mai tăceți de teama linșajului pe rețelele de socializare. Nu așa ne vom putea construi societatea în care vrem cu toții să trăim”, a precizat Năstase.

De asemenea, Andrei Năstase a făcut un apel către Igor Dodon:

„Ai pierdut alegerile. Renunță de a mai ține țara în acest joc de putere, renunță la nominalizarea făcută de tine și Șor și oferiți șansa unui Guvern corect, iar după asta –  alegeri anticipate, care să dea oamenilor posibilitatea să-și aleagă reprezentanții printr-un sistem de vot corect, care să fie unul reprezentativ, nu așa cum s-a întâmplat la ultimele alegeri parlamentare”.

Cristina Jicol

Share