Andrei Năstase cere tuturor deputaților și partidelor politice să susțină proiectul de modificare a Constituției

Andrei Năstase cere tuturor deputaților și partidelor politice să susțină proiectul de modificare a Constituției

De Ziua Internațională a oamenilor în etate, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase cere tuturor deputaților și partidelor politice să susțină proiectul de modificare a Constituției și statuarea obligativității constituționale a statului de a garanta ca niciun salariu și pensie (excepție cea socială) să nu fie mai mici decât minimul de existență, informează OFICIAL.

„Este inuman ca astăzi peste 440 000 de pensionari, oameni în etate, bunicii, mamele și tații noștri să trăiască sub limita subzistenței, după ce au muncit o viață întreagă. Se pare ca deputații nu prea aud. Nu-i nimic, ca președinte, voi organiza un referendum pentru garantarea venitului minim garantat! Modificarea Constituției în acest sens va elimina definitiv șantajul electoral la care sunt supuși cărunții noștri. Corect este ca o lege dreaptă să rezolve această problemă, nu pomenile electorale ale unuia sau altuia.  Eu știu exact cât de greu o duc bătrânii noștri într-un stat care le desconsideră munca de-o viață. Respectul pentru înțelepții noștri trebuie să se măsoare, dincolo de urări frumoase, în fapte menite să le ușureze bătrânețile, să le aducă bucurii cotidiene prin confortul deplin al condițiilor de viață, prin pensii decente și o protecție socială reală. De-a lungul anilor ne-am obișnuit că politicienii își amintesc de bătrâni doar în campaniile electorale, cumpărându-le votul cu te miri ce, ca apoi să-i uite, să-i lase singuri și neajutorați. Această deformare imorală a atitudinii guvernanților față de oamenii în etate trebuie să înceteze! Altfel nu avem nicio șansă să accedem la beneficiile comunitare europene și să ne numim stat civilizat”, a scris Năstase, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, tocmai de aceea, împreună cu colegii săi, a elaborat un proiect legislativ de necesitate majoră, un proiect de modificare a Constituției Republicii Moldova, prin care statul să fie obligat prin lege să asigure cetățenii cu salarii și pensii ce nu pot fi mai mici de minimul de existență.

„Atunci și acum spunem răspicat că noi, Platforma DA, vom fi garantul că pensia minimă în Republica Moldova va ajunge la cel puțin 2500 lei. Este nevoie doar ca deputații din alte fracțiuni să demonstreze prin fapte că le pasă de bătrâni și să semneze acest demers al nostru, astfel încât sărăcia extremă a oamenilor în etate să fie eliminată. Realizarea propunerii noastre ar fi un cadou cu adevărat palpabil, concret, real pentru părinții și bunicii din țara noastră, cărora le doresc din tot sufletul multă sănătate, rezistență și grijă din partea celor dragi, dar și a statului. Să ne fiți alături, dragi ostași ai anilor, ne închinăm în fața voastră!”, a conchis Năstase.

Maria Chiper

Share