Andrei Năstase cere sprijinul Uniunii Europene în combaterea epidemiei de COVID-19 în Republica Moldova
Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, susține că, urmare a declarațiilor de azi ale colegilor săi, Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului, și Dinu Plângău, secretarul fracțiunii, a fost contactat de mai mulți reprezentanți ai presei.
„Lor, dar si Dvs, Vă aduc la cunoștință două lucruri extrem de importante. În cursul acestei zile, Platforma DA, consecventă principiilor sale, acelea de a găsi consens național în această perioadă extrem de gravă pentru noi toți, a depășit imaginara linie a adversităților politice și a decis să genereze un context favorabil pentru deschiderea unui dialog real și constructiv cu actuala guvernare. Am vrut să informăm prim-ministrul cu datele, expertiza și soluțiile noastre, bazate pe cele mai bune practici internaționale, referitor la situația alarmantă cu medicii din spitalele regionale, precum și să confruntăm cifrele privind necesitățile stringente ale instituțiilor medicale în contextul unei solicitări extrem de importante de ajutor de la Uniunea Europeană. Totodată, intenționam să dezbatem și unele subiecte social-economice, precum sunt plafonarea prețurilor la legumele de primă necesitate, scutirea de TVA a importului materiei prime pentru producerea echipamentului de protecție, precum și comercializarea acestuia pe interiorul țării, protejarea producătorilor autohtoni și a consumatorilor, în contextul crizei economice nemaipomenite, soluționarea problemei comercializării producției agricole de sezon de către fermierii mici, situația conaționalilor noștri din străinătate, aflați în dificultate și măsurile stringente de comunicare corectă cu ei și ajutorare eficientă a acestora, ect. Era cazul să remarcăm pozitiv decizia guvernării privind anunțarea vacanței bugetarilor pănă la 17 aprilie, ca reacție, chiar și întârziată, la demersurile publice, ale Platformei Demnitate și Adevăr”, a scris Năstase, pe o rețea de socializare.
Potrivit lui, cu alte cuvinte, „își doresc foarte mult să verifice ceasurile, să compare cifrele îngrijorătoare pe care și noi și puterea le are, să căute soluții, să ofere expertiză.
„Primul ministru a anulat în ultima clipă această întâlnire, în vreme ce eu, Alexandru Slusari și Dinu Plângău, ne aflam deja în clădirea Guvernului. Motivul? Domnul Chicu ar fi dorit să aibă o întâlnire cu mine “între patru ochi”. Iată de ce sunt nevoit să-i comunic și public vremelnicului prim-ministru că eu, Andrei Năstase, despre interesele și nevoile Republicii Moldova și ale oamenilor ei nu discut niciodată, dar absolut niciodată, nimic, dar absolut nimic, “între patru ochi” cu cineva. Am constatat și astăzi că actuala Guvernare nu este capabilă să lucreze cu onestitate și transparență alături de opoziție, nici în cele mai dificile situații pentru oamenii țării. Iar lucrurile se complică, spre regret, de la o zi la alta. Mai grav, înțelegem că doar discuțiile “între patru ochi” sunt cele pe care se bazează actuala putere în meschinele sale calcule politice, iar dorința noastră de a ajuta a fost extrem de brutal refuzată. Din acest moment, având în vedere abordarea prim-ministrului, nu ne mai rămâne decât să ne rugăm la Bunul Dumnezeu să ne păzească de tot ce este mai rău și să comunicăm în continuare public și direct cu cetățenii țării, de Acasă și din Diasporă și cu autoritățile, dar și și cu instituțiile internaționale”, a mai scris Năstase.
De asemenea, a anunțat că, tot astăzi a făcut o solicitare pe numele președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care a cerut sprijinul Uniunii Europene în combaterea epidemiei de COVID-19 în Republica Moldova.
„Solicitările noastre se bazează în mod prioritar pe echipamente de protecție pentru medici, dar și anumite dotări foarte importante pentru spitale, precum și medicamente. Lista necesităților a fost sintetizată urmare e unui studiu efectuat de Platforma DA în rândul spitalelor din țară. În demersul nostru am pornit de la disponibilitatea Uniunii Europene de a oferi sprijin în combaterea pandemiei în statele parteneriatului estic. Știm că UE este dispusă să ofere 140 de milioane de euro țărilor din parteneriatului estic. Cum mărimea acestui ajutor nu este condiționat de factori economici sau demografici, ci de nevoia implicită a fiecărei țări, dat și luând în considerare situația dezastruoasă în sistemul sanitar și medical din Republica Moldova, sperăm să abținem ajutorul Uniunii Europene în termeni pe cât posibil de restrânși”, a conchis Năstase.
Andriana Cheptine