Andrei Năstase: „Așa ceva…nu credeam să văd la foștii noștri parteneri!”

Andrei Năstase: „Așa ceva…nu credeam să văd la foștii noștri parteneri!”

Andrei Năstase, președintele fondator al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), s-a referit la o „lecție de manipulare publică guvernamentală” și a constatat că, „cifrele mari nu mai sunt supărătoare, dacă sunt puse lângă cifre și mai mari”, informează OFICIAL.

Politicianul a amintit că-n conferința de presă de ieri ministrul Spînu a spus: „În luna noiembrie, prețul de achiziție a gazului, conform indexului bursier Front Month, adică de pe piață, a fost de 1104,86 dolari pentru o mie de metri cubi. Gazul achiziționat de RM a fost la un preț de 485.49 dolari pentru o mie de metri cubi. Cu 56% mai ieftin. În luna decembrie, prețul de achiziție de pe piață, în baza aceluiași index, a fost de 986,28 dolari pentru o mie de metri cubi. Gazul achiziționat de RM a fost la un preț de 450.06 USD/mia de metri cubi. Cu 54% mai ieftin. Remarc, cifrele vehiculate în spațiul public de 550 de dolari pentru o mie de metri cubi nu sunt adevărate. Repet, prețul pentru decembrie a fost de 450.06 dolari”.

Astfel, Andrei Năstase a declarat că „domnul ministru ar face bine să nu ne mai insulte…De ce? Pentru că dumnealui compară mere cu pere și folosește INTENȚIONAT comparative irelevante care să fie percepute de societate în favoarea lui și a guvernării din care face parte.”

„Mai exact, dacă comparăm prețurile negociate de actuala guvernare direct cu producătorul…cu prețul de pe bursele europene, se poate spune, fără ezitare, că asistăm cu toții la una din cele mai mari dezinformări la care am fost supuși în ultimii ani! De ce? Pentru că performanțele domnului ministru și ale actualei guvernări ar trebui comparate cu performanțele altor miniștri, ai altor guvernări europene, care au negociat direct cu producatorul! Corect? Corect!

Pentru că de pe bursă, stimați cetățeni, poți cumpăra 1000 m3 sau 200 m3. Poți cumpăra dacă ești stat, companie privată sau mai știu eu ce. Bani să ai! Cu alte cuvinte, dacă ai fost la Moscova și ai negociat cu Gazprom, ai fost pentru că nu poți să alimentezi o societate, o țară, cumpărând gaz de pe burse…am văzut ce s-a întâmplat în noiembrie cu acele firme olandeze, nu intru în detalii…”, a menționat politicianul.

Fruntașul Platformei a remarcat că așa cum a făcut domnul Spînu și guvernarea din care face parte, au făcut și alți miniștri ai energiei și alte guvernări din Europa.

„Toți au făcut la fel, ca să poată garanta o minimă predictibilitate economiei și societății lor. Şi au făcut-o şi transparent. Acum, nu-i normal să comparăm prețul obținut de actuala guvernare cu prețul obținut de alte guvernări europene? Ba da! Așa este corect. Restul este dezinformare crasă, de cea mai joasă speță!

Cifrele mari nu mai sunt supărătoare dacă sunt puse lângă cifre mai mari.

Asta a făcut astăzi domnul Spânu și Guvernarea PAS! Au pus cifrele lor mari lângă alte cifre și mai mari. Și, ce s-a întâmplat? Acestea au devenit de două ori mai mici, acceptabile! Așa ceva…nu credeam să văd la foștii noștri parteneri!”, a conchis el, într-o postare pe Facebook.

Cristina Gurez

Share