Anatol Șalaru: Declarația privind Transnistria pare a fi nu atât îndreptată împotriva trupelor rusești, cât de reconfirmare…

Anatol Șalaru: Declarația privind Transnistria pare a fi nu atât îndreptată împotriva trupelor rusești, cât de reconfirmare…

„Adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a declarației prin care se solicită retragerea armatei ruse, armelor și munițiilor staționate ilegal pe teritoriul Transnistriei poate fi una perversă și insuficientă, ne producând nici un efect juridic dacă nu va fi urmată și de alte acțiuni la nivel internațional”. Declarația aparține lui Anatol Șalaru, președintele executiv al Partidului Unității Naționale (PUN).

Potrivit lui, „această declarație pare a fi nu atât îndreptată împotriva trupelor rusești cât de reconfirmare a”neutralității permanente”, de validare a declarației din 31 martie 2016 prin care, Parlamentul Republicii Moldova, cu voturile PD și PSRM, au statuat păguboasa neutralitate zisă și permanentă. Un astfel de act parlamentar se putea face și fără a face referire la închipuita noastră ”neutralitate permanentă”. Oricând, în baza celor două declarații, partidele pro-Kremlin pot genera o lege care să blocheze nu doar posibila aderare a Republicii Moldova la NATO sau alte alianțe militare europene dar inclusiv colaborarea militară bilaterala și multilaterală a Republicii Moldova. Interzicerea de către Dodon a participării soldaților moldoveni la exerciții militare comune cu NATO, în afara țării, este un exemplu elocvent”.

„Cu atât mai de ne înțeles este votul unora care se declarau pentru integrarea în NATO iar acum votează pentru ”neutralitatea permanentă”a Republicii Moldova. Să ne cunoaștem eroii care vor neutralitatea permanenta”, a conchis Șalaru.

Doina Secrieru

Share