Analist: Sistemul mixt de vot avantajează în primul rând PSRM

Analist: Sistemul mixt de vot avantajează în primul rând PSRM

Analistul politic Mihai Cernencu susține că, adoptarea sistemului de vot mixt, nu va conduce spre alegeri parlamentare anticipate, dat fiind faptul „că sunt foarte multe chestii tehnice de rezolvat”.

Solicitat de www.oficial.md pentru a afla opinia sa cu privire la probabilitatea unor alegeri anticipate, Mihai Cernencu a declarat: „Nu văd un motiv pentru ce Partidul Democrat ar accepta alegeri anticipate, în condițiile în care vedem Guvernul condus de Filip și majoritatea pe care o au în Parlament”.

„Eu nu știu dacă vor fi alegeri anticipate acum, pentru că legea respectivă cu privire la votul mixt este încă confuză. În primul rând circumscripțiile încă nu sunt, la fel ceea ce ține de diaspora nu e clar, vedem că sunt foarte multe chestii tehnice de rezolvat, astfel nu ar fi posibil acum alegerile anticipate”, a punctat analistul.

În acest context, Mihai Cernencu a vorbit despre cei avantajați de adoptarea sistemului mixt de vot. „Am văzut manifestațiile în fața Parlamentului, vedem că oamenii sunt nemulțumiți, dar guvernarea și-a asigurat, prin sondajul de opinie realizat recent, că este necesară schimbarea, că nu trebuie să asculte de UE, în acest context a fost sfidată și Comisia de la Veneția. În general, sistemul mixt de vot avantajează PSRM, dar pot fi avantajați în al doilea rând și cei cu mulți bani. Eu cred că vor fi foarte multe persoane independente, fiindcă oamenii au alergie de la partidele politice. Ulterior aceste persoane vor trece la partidul la care foarte mulți în ultimul timp migrează. În primul rând vor fi avantajați cei din PSRM, ca mai apoi candidații independenți, pentru care se va duce luptă ulterior – cine va plăti mai mult, la acela se vor duce”, a precizat el.

Mihaela Conovali

Share