Analist: Se observă că Moscova se pregătește de o anumită confruntare

Analist: Se observă că Moscova se pregătește de o anumită confruntare

Analistul politic, Nicolae Negru susține că, inaugurarea punctului de control comun moldo-ucrainean de către Președintele Ucrainei și Prim-ministrul RM, reprezintă „un pas înainte în asigurarea unui control economic”.

Contactat de www.oficial.md pentru a afla părerea sa cu privire la instituirea punctului comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei de stat, Nicolae Negru a precizat că, „aceasta trebuia de realizat cu mult mai înainte”.

„Este un pas înainte în asigurarea unui control economic vamal asupra întregului teritoriu al Republicii Moldova. Trebuia de realizat cu mult mai înainte, dar mai bine mai târziu, decât niciodată. E bine că la Kiev unii politicieni au înțeles că, de fapt, Transnistria este în primul rând un pericol pentru Ucraina, și nu pentru Republica Moldova”, a conchis analistul.

Totodată Negru a vorbit despre probabilitatea unor riscuri după instituirea punctului de trecere.

„Riscul acestui punct de trecere este doar în măsura în care Moscova, vrea să folosească această situație ca pretext pentru continuarea războiului în Ucraina. Două state suverane și independente au decis să organizeze posturi comune și nimeni nu are voie să se implice și să pună piedici. Că nu a fost întrebat Tiraspolul cu privire la amplasarea acestui punct de trecere, e problema Tiraspolului și a Moscovei, nimeni nu este obligat să-i întrebe în această situație. Se observă că Moscova se pregătește de o anumită confruntare, e vorba și de modernizarea trupelor din Transnistria, chiar și de declarațiile lui Dmitri Rogozin în legătură cu discursul liderului PD. Eu cred că, autoritățile din Republica Moldova și Ucraina trebuie să-și continue planurile de creare a acestor posturi comune și să fie foarte atente la posibilele acțiuni agresive ale Rusiei”, a comentat el.

Mihaela Conovali

Share