Analist: „PSRM se comportă actualmente exact așa cum s-a comportat Alianța…”

Analist: „PSRM se comportă actualmente exact așa cum s-a comportat Alianța…”

Analistul politic, Igor Boțan, declară că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) se comportă actualmente exact așa cum s-a comportat Alianța pentru Integrare Europeană în 2010, în luna mai, atunci când a modificat Legea privind contenciosul administrativ. „Atunci, Alianța pentru Integrare Europeană a decis să politizeze toate funcțiile – și cele de judecător, de diplomat ș.a.m.d.”, adaugă analistul.

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Boțan mai spune: „Ne amintim că în decembrie 2010 Curtea Constituțională a dat acea decizie prin care a făcut delimitarea între funcțiile de interes politic deosebit și funcțiile de interes public deosebit și a pus lucrurile pe policioare, după care a venit hotărârea Curții Constituționale din 2013 la care s-a referit ex-președintele Alexandru Tănase, care, de asemenea a fortificat poziția Curții Constituționale. Deci, putem afirma că Partidul Socialiștilor și Igor Dodon cunoșteau din start care poate fi finalul acestei rebeliuni, dacă putem spune așa, a Partidului Socialiștilor”.

„Am văzut că Curtea Constituțională, deocamdată, a suspendat aceste hotărâri buclucașe, după care va veni cu hotărârile în baza sesizărilor pe care le-au făcut deputații. Ceea ce contează în această situație, pentru a înțelege ce se întâmplă, trebuie să pornim de la interesele Partidului Socialiștilor. Partidul Socialiștilor nu are alt aliat decât Partidul „Șor”, și acest lucru în mod curios s-a întâmplat în luna februarie, această coalizare, iar pentru Partidul Socialiștilor să meargă în campania electorală, când poate avea în calitate de principali concurenți Partidul „Șor”, Congresul Civic, Partidul Nostru pe segmentul de stânga, este important să-și coalizeze mai bine electoratul, să-l atragă de partea Partidului Socialiștilor, demonstrând că această formațiune, iată, are curajul să se împotrivească hotărârilor Curții Constituționale și să caute soluții care ar favoriza această formațiune”, a conchis Boțan.

Mihaela Rotari

Share