Analist politic: Rezoluția Parlamentului European este politizată, fără probe

Analist politic: Rezoluția Parlamentului European este politizată, fără probe

Rezoluția Parlamentului European adoptată ieri asupra clasei politice și societății moldovenești este una politizată. Concluzia a fost făcută în cadrul unui nou ciclu de dezbateri publice organizate de Agenția de presă IPN, la care au participat analiștii politici Roman Mihăeș, Anatol Țăranu, Corneliu Ciurea și expertul „WatchDog Moldova”, Valeriu Pașa, informează Oficial.

„Această Rezoluție a fost o satisfacție pentru ofertele de opoziție, ea demult s-a specializat pe criticile elucidate în acest document. Guvernarea dacă nu are reacții prompte putem deduce că scopul acesteia a fost unul care-i îngrijorează și-i face să reacționeze atent la ceea ce se întâmplă la Bruxelles. Impactul Rezoluției asupra opiniei publice va fi văzut în timp”, a spus analistul politic Anatol Țăranu.

„Rezoluția este o aprofundare a criticii din Rezoluția din iulie. Aceasta Rezoluție este una mai dură și critică și vizează aspectele politice din viața RM. Sunt tentat să cred că Parlamentul European și structurile europene cad în păcatul politizării excesive față de RM și nu doar. Ținând cont de contextul electoral, nu cred că aceste critici se vor converti în acțiuni concrete. Este o intenție de creare a unui culoar pentru alegeri”, a spus analistul politic Corneliu Ciurea.

„Orice poziție exprimată de UE este una politică. Că se încearcă atribuirea politizării, că poziția unui grup parlamentar nu este adevăr pentru că Rezoluția a fost votată de mai muți deputați, nu doar PPE. Să spunem că este un suport pentru opoziție, orice decizie din Parlamentul European este clară că ei și-ar fi dorit opoziția să fie la conducere. Conținutul Rezoluției spune clar că ei știu ce se întâmplă în RM și le dau oportunitatea guvernării să-și revadă comportamentul”, a spus expertul „WatchDog Moldova”, Valeriu Pașa.

„În Rezoluție sunt și anumite realizări menționate. Parlamentul European a apreciat anumite reforme economice, fiscale, financiare etc. Predomină criticile ce țin de pachetul de justiție, corupție și stat de drept. Este un raport politizat. PPE și ALDE s-au asociat împotriva PDM și PSD din România. Avem 2 guvernări care au încasat-o din plin. Impresia mea este că a fost un raport pe partea politică de apreciere fără probe și dovezi”, a spus analistul politic Roman Mihăeș.

Cristina Parfeni 

Share