Analist politic: Prin anunțul că devine un partid pro Moldova, PDM își recunoaște două eșecuri
La Consiliul Politic Național, liderul PDM, Vlad Plahotniuc a declarat că democrații renunță la aspectele geopolitice și vor deveni un partid pro Moldova. Mișcarea tactico-strategică, după cum a fost ea comentată, are și câteva consecințe economice și politice pentru Republica Moldova. Este opinia exprimată de către analistul politic IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță în cadrul emisiuniii „15 minute de realism economic”, informează Oficial cu referire la IDIS „Viitorul”.
Prin acest renunț, PDM își recunoaște două eșecuri. Primul că relația cu UE este deficitară și al doilea că PDM a eșuat în a ocupa eșichierul de dreapta al partidelor politice. Liderul PDM nu a vorbit nimic despre deturnarea relațiilor cu UE. Însă după anunțul PDM că formațiunea devine un partid pro Moldova se subînțelege că are nevoie în continuare de UE. În prezent problema cu UE vizează aspectul politic, dar Republica Moldova nu poate abandona relația economică cu UE de pe urma căreia are de beneficiat. Aproape 70% din totalul exporturilor Republicii Moldova merg în statele comunitare.
„Din 2009 până în 2014, Republica Moldova s-a mișcat foarte bine pe direcția UE. De fapt la acea vreme au fot puse bazele Acordului de Asociere. Este vorba de regimul liberalizat de vize și Acordul de Liber Schimb. Ulterior, după criza politică provocată de incidentul tragic din „Pădurea Domnească”, relațiile cu UE au început să se deterioreze. Problemele s-au acutizat după anul 2015 când la suprafață au ieșit delapidările de fonduri făcute de către politicieni. După ameliorarea din anul 2016, în 2017, după schimbarea de către partidul de guvernământ împreună cu Partidul Socialiștilor a sistemului electoral, relația Republicii Moldova cu UE din nou a început să fie una problematică, vorbindu-se despre anumite precondiții politice pentru acordarea asistenței macrofinanciare. Până la urmă, banii așa și nu a venit, ba mai mult, în prezent, asistăm la o supărare din partea partidului de guvernământ pe UE, existând acuzații că de eșecul reformelor în Republica Moldova s-ar face și Uniunea Europeană”, susține Ion Tăbârță.
Analistul politic susține că PDM nu mai tinde să ocupe spectrul de dreapta al electoratului din Republica Moldova. Este evident o mișcare cu tentă electorală, iar partidul se întoarce la acele origini centriste. De fapt, formațiunea vrea agațe totul ce e posibil și va veni cu mesaje sociale puternice, lucru care se și observă. Prin această mișcare, PDM pregătește terenul pentru anumite coaliții postelectorale cu PSRM, dar în special cu Partidul Șor, care va deveni un fel de „Joker” pentru viitorul ciclu politic. La moment, acest partidul are un rol important în hărțuirea opoziției, iar ulterior și în anumite calcule post electorale care vor fi făcute după alegerile parlamentare. Este evident că PDM nu va renunța în totalitate la segmentele electorale proeuropene, totodată, încercând să slăbească la maxim partidele proeuropene de opoziție extraparlamentare.
Acordul de Asociere este vital pentru economia Republica Moldova. Or, chiar și socialiștii, dacă prin absurd vor veni la guvernare, nu vor renunța la acord. Orice partid care va veni la guvernare va depinde de UE, în condițiile în care comerțul Republicii Moldova nu poate exista fără piața comunitară. Iar complicațiile relației cu UE va duce la consecințe mult mai grave decât embargourile impuse de Federația Rusă începând cu anul 2013.
În concluzie, Ion Tâbârță a menționat că partidul de guvernământ în preajma campaniei electorale ne spune că politic Republica Moldova renunță la relația cu UE, dar economic are nevoie de DCFTA și de regimul liberalizat de vize. Prin declarația că partidul va moderniza Republica Moldova se are în vedere relațiile cu partenerii occidentali. Politic se intenționează revederea relații cu UE, dar pe de altă parte se va pedala în continuare pe relațiile economice. În prezent, Republica Moldova nu are un vector clar de dezvoltare, ci se îndreaptă spre aprofundarea relațiilor cu țări din alte zone geografice, cum ar fi Turcia. Or, paradoxul este că deși anterior retorica PSRM și PDM era diferită în raport cu UE și Federația Rusă atunci despre relația cu Turcia vorbesc în unison. De fapt, PDM a revenit la originile politicii externe promovată de agrarieni în anii ’90 când se vorbea că Republica Moldova poate să se folosească de amplasarea sa geografică și să profite, atât de pe urma relației cu UE, cât și cu Federația Rusă. După alegerile parlamentare din februarie 2019 va deveni mai clar tabloul politic al Republicii Moldova. Vom ști dacă va avea o resetare a relațiilor cu UE sau vom merge spre izolarea vectorială anunțată de actualul partid de guvernământ.
Doina Secrieru
De unde a mai aparut si acest analist? Toti in tara asta sunt destepti, de asta si traim asa.