Analist politic: Multe lucruri din exterior pot influența procesul electoral, inclusiv rezultatele alegerilor

Analist politic: Multe lucruri din exterior pot influența procesul electoral, inclusiv rezultatele alegerilor

Factorul extern și politica externă sunt extrem de importantă în influențarea proceselor politice în țările mici și dependente de factorii externi. Declarația a fost făcută de politologul Dionis Cenușa în cadrul dezbaterilor publice organizate de Agenția de presă IPN, transmite OFICIAL.

El a spus că multe lucruri din exterior pot influența procesul electoral, inclusiv rezultatele alegerilor. „Acest lucru a fost clar văzut la prezidențiale și în acest an în anticipate am văzut o influență, nu directă, asupra procesului politic din R. Moldova. Chiar dacă R. Moldova este un stat suveran, oricum ceea ce se întâmplă pe exterior influențează situația pe interior. Atât din Vest, cât și din Est avem anumite vibrații ale politicului și factorul extern”, a spus Dionis Cenușa.

Specialistul în politici și relații internaționale, Mark Mazureanu afirmă că angajamentele internaționale au efecte asupra R. Moldova.

„Moldova se pliază printre angajamentele internaționale, suntem prea mici ca să rezistăm să fim autonomi. Nerespectarea angajamentelor e ca și cum ai începe un joc: dacă intri în joc, respecți anumite reguli, dacă nu le respecți, ceilalți mai închid ochii, a doua oară te avertizează, apoi te exclud din joc. Avem o mulțime de formațiuni care se joacă cu sine însuși: Transnistria, Osetia etc., ele nu respectă regulile și niște standarde internaționale. Dacă Moldova vrea să riște, va fi exclusă, dar nu e cazul să se meargă la asemenea radicalism”, a spus Mark Mazureanu.

Dionis Cenușa a mai punctat că, odată ce a semnat Acordul de Asociere, R. Moldova trebuie să fie conștientă că UE devine un actor politic pe scena națională. „PAS ca și Maia Sandu au anumită afiliere politică, orice prezență a factorului european este interpretată automat de rivalii PAS ca o interferență sau eventual o influență a politicii. Întrevederile care au loc nu pot influența deciziile electoratului. Indirect are loc transferul de imagine, acest lucru este imposibil de evitat. Același lucru fac și forțele pro-ruse”, a adăugat el.

Cristina Parfeni

Share