Analist politic: La Congresul al X-lea al PDM nu a avut loc un rebranding, dar o lovitură de palat

Analist politic: La Congresul al X-lea al PDM nu a avut loc un rebranding, dar o lovitură de palat

Analistul politic Victor Nichituș spune că la Congresul al X-lea al Partidului Democrat din Moldova nu a avut loc un rebranding, a avut loc o lovitură de palat, o revoluție, informează OFICIAL.

El spune că a fost aleasă o altă conducere iar părintele fondator, Diacov, a anunțat că pleacă din partid.

„Formațiunea și-a schimbat denumirea în Partidul Social Democrat European iar participanții la Congres l-au ales pe un fost membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Ion Sula, în funcția de președinte.

Amintesc că, între 2013 – 2014, Ion Sula a fost viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din partea Partidului Liberal-Democrat și a deținut funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare având susținerea PLDM. Mai târziu, Ion Sula a aderat la Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc, și a fost susținut de acesta pentru a ocupa, în perioada, 2018-2019, funcția de director al Agenției pentru Siguranța Alimentelor”, aduce aminte Nichituș.

El spune că a fost dreptul delegaților la Congresul al X-lea al Partidului Democrat din Moldova să își aleagă conducătorul.

„Există, însă, suficiente voci din sânul noului/vechiului partid care vorbesc despre existența a mai multor chichițe politico-juridice în executarea acestei revoluții din sânul Partidului Democrat, care erori, dacă s-ar dori, ar putea crea ceva dificultăți noilor comandanți ai partidului. Ca de exemplu, alegerea delegaților pentru participarea la congres, lipsa unor delegați ai Partidului Democrat din Moldova din mai multe filiale din sudul, centrul ori nordul Republicii Moldova ori lipsa timpului necesar pentru studierea de către delegați a modificărilor aduse la statut. La fel, vocile nemulțumite mi-au relatat că nu este foarte clară lipsa unor membrii cu peste 15/20 de ani vechime în Partidul Democrat, de la adunarea de duminică”, mai spune Nichituș.

Analistul afirmă că cel mai probabil, noul secretar general al PSDE, va consemna un număr mare de cereri de plecare din partid.

„Nu sunt cronicarul revoluțiilor din sânul partidelor politice. Aceste bătălii interne arată gradul, mai mare, sau mai mic, al democrației într-un partid. Observ însă, că președintele vechiului/noului partid, Ion Sula, a participat la emisiuni de televiziune la care a declarat că „unirea Republicii Moldova cu România este cea mai scurtă cale de integrare în Uniunea Europeană”. Afirmația făcută îi transformă pe vechii democrați în cei mai noi unioniști.

În acest nou context, al transformării vechiului Partid Democrat din Moldova într-un partid unionist, constat că revoluția din interiorul democraților va duce la renunțarea politicii centriste, promovată altădată, care aducea puncte electorale.

Am notat, de multe ori, că Partidul Democrat a fost singurul partid care a făcut politică în provincie, acolo unde se află Moldova adevărată, cu o populație săracă și amestecată etnic. De aici și politicile centriste promovate.

Sunt sceptic că vechiul Partid Democrat, acum Partid Social Democrat European, va câștiga puncte electorale prin absorbția unioniștilor moldoveni.

Mai degrabă cred că Partidul Social Democrat European a apărut pentru ca, la anunțata venire a lui Vladimir Plahotniuc între Prut și Nistru, acesta să nu mai aibă nici un vehicol politic la îndemână”, spune Nichituș.

Share