Analist: „În politică, desigur, sunt importante aspectele juridice, administrative, politice, morale, dar prevalează interesul politic”

Analist: „În politică, desigur, sunt importante aspectele juridice, administrative, politice, morale, dar prevalează interesul politic”

Situația de conflict generată de invalidarea alegerilor de la Chișinău a survenit din cauza mai multor aspecte, principalul fiind cel juridic. Concluziile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite Oficial.

La dezbateri au participat expertul politic Anatol Țăranu, directorul executiv CReDO, Sergiu Ostaf, directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postică, jurnalistul Valerii Demideschii, profesorul universitar și judecătorul CC în demisie, Nicolae Osmochescu.

„În politică, desigur, sunt importante aspectele juridice, administrative, politice, morale, dar prevalează interesul politic. Politicienii se conduc de interese. În ceea ce s-a întâmplat cu nevalidarea alegerilor locale, răspunsul trebuie căutat anume în acest aspect. A fost un interes covârșitor. Este evident că situația, care a fost aplicată în cazul alegerilor locale, ar putea să se prefacă în una universală la sistemul electoral din RM”, a spus Anatol Țăranu.

„Există anumite forțe politice care sunt jucători în această zonă. Există probleme de ordin legislativ. Avem și problema interpretării alegerilor, chiar dacă există o lege ambiguă. Dacă judiciarul a aplicat legea cu intenție bună, dar a greșit, ar trebui să ia experiența similară din alte state, unde sunt criterii clare de a neconforma legalitatea alegerilor. În cazul cu alegerile din Chișinău a fost o greșeală clară”, a spus Sergiu Ostaf.

„Principalul responsabil este Parlamentul. CC în 2016 a obligat Parlamentul să facă ordine în legislația electorală. Cu regret, chiar dacă legea explică clar că în termen de 3 luni adresele trebuiau soluționate, o bună parte dintre acestea nu au fost soluționate. În al doilea rând, este mult mai grav ce se întâmplă în sistemul judecătoresc. Am avut o situație când un concurent electoral în comuna Jora de Mijloc a pășit pragul utilizării resurselor financiare admise și nu a fost sancționat. Avem și nevalidarea alegerilor locale din Chișinău, pentru care ar fi trebuit să fie aplicată amendă. La capitolul aplicării pedepselor Parlamentul mai are de lucrat. Ultimul aspect este că – CEC a pus punct alegerilor și a oprit un proces în curs”, a spus Pavel Postică.

„Dacă în turul II ar fi ajuns Silvia Radu și dacă ar fi câștigat, ar fi fost asemenea decizie? Azi toți îl acuză pe Plahotniuc și PDM, că justiția pe parcursul anilor a fost transformată într-un instrument de folosință. Au fost adoptate decizii favorabile politicienilor. Acei oameni care au ieșit în 2009 în PMAN, acum spun că pe timpul lui Voronin așa ceva nu era. Acum văd că actuala guvernare sfidează legile”, a spus Valerii Demideschii.

„Problema principală este componenta economică a țării. Tot ce se face în societate are la bază problema economiei. Într-un interviu am spus că este pentru prima dată în istoria Europei și cea mondială când alegerile nu au fost validate din motivele și argumentele invocate. Sunt ferm convins că tot ce este în ziua de azi stipulat în Constituție, Cod Electoral și alte Legi permit organizarea și buna desfășurare a alegerilor. Nu a fost nici un aviz negativ din partea observatorilor naționali și internaționali”, a spus Nicolae Osmochescu.

Doina Secrieru

Share