Analist despre temele ce pot fi considerate de campanie, pentru următoarele alegeri parlamentare: Aceste teme induse artificial nu interesează oamenii

Analist despre temele ce pot fi considerate de campanie, pentru următoarele alegeri parlamentare: Aceste teme induse artificial nu interesează oamenii

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a fost întrebat: Unii actori politici şi-au anunţat deja temele ce pot fi considerate de campanie pentru următoarele alegeri parlamentare: socialiştii vor pune accent pe forma de guvernare prezidenţială, democraţii – pe introducerea în Constituţie a obiectivului de integrare europeană etc. Pe cât de reuşite vi se par acestea?

„Ambele teme sunt în egală măsură absolut virtuale. Or, nici unii, nici alții nu se referă la problemele cu adevărat importante, cum ar fi sărăcia, lipsa de perspectivă și, drept consecință, emigrarea continuă și masivă a populației, în special a tinerilor. Aceste teme induse artificial nu interesează oamenii, pentru că nu le rezolvă problemele. Ce ar putea rezolva o sintagmă introdusă într-o constituție terfelită în ultimul hal și care oricum nu se respectă? Sau la ce bun am prelua un model prezidențial de tip rusesc,  dacă oricum Dodon nu e Putin (pentru cei care s-au împiedicat aici – e cel mai popular politician în RM)? Pe cât de reușite sunt temele? Dodon a pierdut circa o treime din rating și e pe un trend descendent împreună cu partidul. Democrații demonstrează o stabilitate de invidiat (ca și guvernarea în general pe care o reprezintă) de 3%”, a declarat el.

Întrebat, care, în opinia sa, ar fi cea mai reuşită temă de campanie pentru opoziţia pro-europeană, Victor Ciobanu a răspuns: „Nu aș vrea să ofer o temă, pretinzând că știu o rețetă magică. Aceasta nu există. Aș îndemna doar opoziția să consulte sondajele și experții în comunicare, ca să formuleze clar și concis mesajele. Ceea ce rezultă din sondaje e că opoziția antioligarhică proeuropeană trebuie să meargă în bloc electoral pe liste și identificând și susținând cel mai bun candidat pe circumscripții. Altfel va pierde mandate. Firește, asta dacă va decide să participe la alegeri”.

sursa: tribuna.md

Share