Analist: Avem nevoie de modificarea radicală a Constituției

Analist: Avem nevoie de modificarea radicală a Constituției

Cunoscutul analist politic, Valeriu Ostalep consideră că, din punct de vedere politic, Republica Moldova intră într-o perioadă mai turbulentă decât a fost până acum.

Contactat de TRIBUNA pentru a afla opinia sa vizavi de campania națională a socialiștilor de colectare a semnăturilor în susținerea trecerii la forma de guvernare prezidențială, Valeriu Ostalep a declarat că, „acum va fi un amalgam de inițiative, idei, propuneri și tot ce presupune o campanie electorală în care RM în principiu a intrat”.

„Pe lângă lupta politică, pe lângă lupta între ramurile puterii, noi mai avem și referendumul anti-Chirtoacă, noi avem diverse inițiative din partea mai multor politicieni, inclusiv de modificare a sistemului. Fiecare din forțele politice joacă jocul său individual pentru a rămâne sau pentru a acapara noi poziţii, pentru a-şi consolida puterile. Problema cea mai mare e că întrebarea care dvs. o puneți și care e foarte bună, în tot acest haos nu prea are nici sorț de izbândă și nu și prea își are sensul.  Dacă vorbim din punct de vedere al interesului statului, da eu alt interes nu am, inițiative de acest gen se fac atunci când totul este clar, calm și când oamenii înțeleg ce se petrece”, a precizat analistul.

Potrivit lui Ostalep, pe fundalul campaniei electorale, pe fundalul haosului existent, această inițiativă va fi percepută exclusiv ca una de consolidare a puterii Preşedintelui, „ceea ce este greșit ca atare”.

„Acest subiect trebuie discutat într-un format mai larg, ca forțele politice să se expună și societatea să se expună. Noi în general cum vrem: instituția Președintelui să fie puternică sau decorativă? Noi vrem prima persoană în stat să fie Premierul? Dacă da, cu ce competențe? În ce fel e limitat Prim-ministrul și de către cine? Noi avem nevoie de modificarea radicală a Constituției, nu doar în partea ce ține de alegerea Președintelui sau de competențele lui. Întreaga Constituție trebuie modificată. Din aceste considerente, eu cred că este un element de tactică politică, dar care cred că nu se va solda cu succes, dar în rândul doi – cred că timpul ales nu-i tare reușit”, a conchis Ostalep.

Mihaela Rotari

Share