Ana Revenco a fost la Soroca

Ana Revenco a fost la Soroca

Conlucrarea între subdiviziunile MAI și autoritățile publice locale este foarte importantă, în special în contextul multiplelor crize cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova.

În cadrul vizitei Ministrului Afacerilor Interne la Soroca, împreună cu APL-urile, au fost abordate un șir de subiecte, printre care pacea și securitatea socială, în contextul războiului la hotar, agenda locală și cea de integrare în UE. În acest context, ministrul a subliniat că angajații subdiviziunilor MAI sunt mereu de veghe, în regim 24/7, și sunt pregătiți pentru diferite scenarii, inclusiv un nou flux majorat de refugiați. Totodată, ministrul a vorbit despre periclitarea lanțului logistic de aprovizionare, de care depinde direct economia regională și a țării, și despre eforturile angajaților MAI de a fluidiza trecerea camioanelor.

Un alt subiect abordat a fost criza energetică, care influențează direct activitățile zilnice ale cetățenilor. Ministrul a îndemnat să fie făcute economisiri și să fie raționalizat consumul. Aici, a fost dat exemplul MAI și subdiviziunilor sale, care au reușit deja să facă economii de milioane de lei. Totuși, ministrul a asigurat că indiferent de circumstanțe, angajații MAI vor fi alături de cetățeni și vor asigura liniștea și pacea socială.

Pe agenda locală, au fost enumerate acțiunile pentru dezvoltarea sistemului afacerilor interne. Obiectivele de dezvoltare MAI se pliază pe obiectivele de dezvoltare a țării, iar planurile pe perioada imediat următoare includ reorganizarea palierului de ordine publică al IGP, care va aduce poliția mai aproape de cetățeni, inclusiv în teritoriu, instalarea camerelor de supraveghere video, digitalizare a procesului de documentare a contravențiilor, servicii de asistență pentru copii și victime a violenței, mai bună protecție în mediul online și sistemul de înștiințare a cetățenilor.

Pe agenda de integrare, ministrul a menționat că MAI depune eforturi de a implementa recomandările date de către UE pentru sistem. Acest lucru va însemna o apropiere mai mare față de Europa și de standardele europene de ordine publică, deschidere la alte fonduri și noi perspective de dezvoltare la nivel de raioane și comunități.

Reprezentații administrațiilor publice locale au menționat că au o conlucrare bună cu angajații subdiviziunilor MAI. Aceștia au subliniat rolul inspectorilor de sector, colaborarea la nivelul consiliilor de siguranță și importanța lucrului angajaților MAI în teren. Doar prin efort comun pot fi asigurate comunități mai sigure, stabilitate și oportunități de dezvoltare.

În cadrul vizitei la Inspectoratul de Poliție Soroca, ministrul a reiterat necesitatea de a fi alături de cetățeni, de a le acorda suport și de a susține dezvoltarea consiliilor de siguranță, pentru o mai bună colaborare și conlucrare între membrii comunității. Sarcina de bază este de a asigura liniștea și stabilitatea în comunitate, în special în contextul situației tensionate în regiune.

La fel, ministrul a reamintit că lucrul continuă în regim alert și a îndemnat efectivul să se conducă de principiul de unitate nu doar în cadrul poliției, dar și în conlucrare cu alte subdiviziuni și în lucrul cu cetățenii.

Totodată, au fost prezentate principalele obiective pentru anul 2023 și rolul pe care îl are MAI în parcursul de dezvoltare a țării și integrare europeană. Ministrul a menționat că e la curent cu situația angajaților și a asigurat că se depun eforturi majore pentru condiții mai bune de muncă și echipamente mai performante.

La finalul vizitei de lucru, ministrul a mulțumit angajaților pentru modul în care s-au mobilizat de la începutul războiului, au acordat sprijin refugiaților, au conlucrat cu APL-urile și au ținut situația la control în contextul fonului infracțional. Cetățenii mizează în continuare pe ei, iar încrederea se construiește zi de zi.

Nu în ultimul rând, ministrul a vizitat Direcția Situații Excepționale Soroca, unde a găsit o echipă dedicată și profesionistă. A fost remarcat faptul că DSE Soroca sunr printre liderii regiunii nord și sunt aproape de cetățeni nu doar în situații excepționale, dar și în viața de zi cu zi, prin dezvoltarea comunitară, încurajarea tinerilor și cultivarea comportamentelor sigure. Ministrul a mulțumit pentru muncă și a încurajat efectivul să conlucreze eficient cu toate subdiviziunile MAI și cu administrațiile publice locale.

Share