Ambasadorul UE – invitat la discuții de către PDCM

Ambasadorul UE – invitat la discuții de către PDCM

Ion Chicu, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), și Fadei Nagacevschi – vicepreședinte PDCM, au avut o întrevedere cu șeful Delegației UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks. Întrevederea a avut loc la inițiativa conducerii PDCM.

Reprezentanții PDCM au exprimat mulțumiri oficialilor europeni pentru suportul acordat de Uniunea Europeană țării noastre pe parcursul mai multor ani, în special în perioada pandemiei globale.

„Obiectivul principal al discuției a fost sensibilizarea Delegației UE în Republica Moldova în raport cu derapajele grave antidemocratice ale actualei guvernări, care sub pretextul integrării europene și contracarării „războiului hibrid” atentează fără precedent la libertățile fundamentale ale omului, inclusiv libertatea exprimării și întrunirilor. Politicile economice ale actualei guvernări, inclusiv reinstituirea monopolului în unele sectoare, afectează grav situația economică a țării și falimentează mii de antreprenori. Guvernarea s-a împotmolit în corupție și minciună, neglijează cele mai elementare standarde europene în domeniul electoral și utilizează masiv resursa administrativă în persecutarea opoziției și promovarea pe bani publici a intereselor politice ale PAS și Președintelui Maia Sandu. Cu toate acestea, reacția partenerilor europeni la toate aceste derapaje rămâne a fi una foarte moderată, fapt care contribuie doar la încurajarea exponenților guvernării de a continua fărădelegile”, a spus conducerea partidului.

Fadei Nagacevschi, ex-Ministru al Justiției, a atras atenția Ambasadorului  Mažeiks asupra riscurilor majore pentru funcționarea sistemului de justiție al Republicii Moldova, generate de interesele politice ale guvernării în procesul de reformă a acestui sistem. Obiectivul de sporire a gradului de independență și integritate a sistemului de justiție a fost semnificativ afectat, judecătorii și procurorii devenind și mai dependenți de factorul politic. S-a atras atenție, în mod special, asupra lansării procedurii de evaluare a magistraților Curții de Apel în preajma alegerilor, fapt care-i face pe judecători foarte vulnerabili față de guvernare, or orice litigiu cu caracter electoral urmează a fi examinat anume de aceste instanțe. În cadrul întrevederii au fost aduse exemple concrete de promovare a evaluării externe a unor judecători cu reputație compromisă.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova a remarcat faptul, că obiectivul principal al instituției pe care o reprezintă este contribuirea la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, menționând totodată, că oficialii europeni comunică prin diferite canale îngrijorarea lor față de unele derapaje antidemocratice ale guvernării PAS.

Oficialul european a specificat că, „deficiențele în implementarea reformei justiției sunt firești și explicabile pentru asemenea gen de reforme complexe. Acest argument a fost ferm contestat de reprezentanții PDCM prezenți la întrevedere, or nicio complexitate a reformei nu poate justifica promovarea activiștilor corupți sau persoanelor docile PAS în Consiliul Superior al Magistraturii în urma „pre-vettingului”. Reamintim, că PDCM a remis o solicitare către Curtea de Conturi a Uniunii Europene să examineze legalitatea și eficiența utilizării banilor alocați de către UE pentru implementarea acestei reforme în Republica Moldova”.

Părțile au discutat și aspecte legate de situația politică în Republica Moldova. Conducerea Delegației UE a fost informată despre decizia PDCM de a participa cu candidat propriu la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024.

În final, părțile au convenit să continue dialogul, astfel ca derapajele comise de către guvernarea PAS să fie la timp demascate, iar țara să revină la o guvernare care respectă Constituția Republicii Moldova, principiile și normele autentice europene.

Share