Ambasadorul României în R. Moldova: „Astăzi a venit momentul”

Ambasadorul României în R. Moldova: „Astăzi a venit momentul”

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, în cadrul unei conferințe de presă, s-a referit la actele normative gratuite oferite de România – cetățenilor Republicii Moldova, informează Oficial.

„În ultima perioadă, am avut diverse prilejuri pentru a ne exprima cu privire la relațiile speciale dintre România și Republica Moldova. Astăzi a venit momentul și, cred că, acest moment a venit ca urmare a unor semnale pe care le-am primit din partea unor cetățeni din Republica Moldova – să abordăm, în manieră deschisă și transparentă relațiile consulare. Acordarea sprijinului necesar cetățenilor, care solicită servicii consulare, vă asigur că, reprezintă o prioritate majoră a Ministerului Afacerilor Externe și a Ambasadei României la Chișinău”, a precizat Ioniță.

Prin urmare, el s-a referit la numărul de apeluri solicitate zilnic de cetățenii Republicii Moldova. „Funcționarii secției consulare din cadrul Ambasadei României la Chișinău depun eforturi susținute în activitatea zilnică desfășurată pentru a răspunde cu profesionalism numărului foarte mare de solicitări primite din partea cetățenilor Republicii Moldova. Vă asigur că, în total, sunt circa 1000 de solicitări adresate zilnic”, a declarat Ambasadorul.

Totodată, Ioniță a comunicat despre simplificarea actelor normative oferite de România cetățenilor din Republica Moldova. „România a venit în întâmpinarea cetățenilor Republicii Moldova printr-o serie de acte normative, care simplifică anumite proceduri de obținere a cetățeniei României sau a documentelor românești. Printre aceste acte se enumeră: legea cu privire la eliminarea unor taxe privind completarea unor acte, depunerea cererilor de transcriere sau înscriere a certificatelor de naștere și de căsătorie la oficiile de stare civilă din cadrul tuturor municipiilor din România sau ale celor 6 sectoare ale municipiului București, modernizarea instrumentelor pusă dispoziție cetățenilor români, implementarea unui sistem informatic integrat consular denumirea „e-consulat”. Astfel, apelăm la toți cetățenii din Republica Moldova să informeze corect cu privire la serviciile consulare gratuite”, a conchis Ioniță.

Mihaela Conovali 

Share