Ambasadorul Finlandei: Auzisem prima dată de „stat capturat” în 2015, e absolut regretabil că în 2018 utilizăm cu referire la RM același termen

Ambasadorul Finlandei: Auzisem prima dată de „stat capturat” în 2015, e absolut regretabil că în 2018 utilizăm cu referire la RM același termen

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Finlandei în Republica Moldova, cu reşedinţa la Bucureşti, Excelența Sa, Päivi Pohjanheimo, transmite Oficial.

Excelența Sa a ținut să se informeze cât mai exhaustiv asupra situației din Republica Moldova, printre subiectele de real interes figurând corupția endemică, invalidarea alegerilor locale, ineficiența investigării furtului miliardului, legea amnistiei fiscale, care va favoriza inadmisibil spălarea banilor murdari prin băncile moldovenești, schimbarea sistemului de vot proporțional în cel mixt și altele.

„După schimbarea sistemului de vot, suntem obligați să luptăm și muncim pe plan intern și extern pentru revenirea la normalitate. Evident, sistemul proporțional sau, cel puțin, instituirea turului doi în condițiile sistemului mixt de vot, dezavantajează forțele oligarhice și realmente antidemocratice de la guvernare și falsa opoziție. Acest lucru a fost demonstrat chiar de scrutinul recent pentru Chișinău”, a spus Andrei Năstase, concretizând că „sistemul electoral a fost modelat de asemenea manieră, încât să avantajeze în detrimentul populației și al democrației, Partidul Democrat și PSRM”.

Liderul Platformei DA a precizat că, de facto, PD și PSRM lucrează în comun în perspectiva unei alianțe postelectorale.

Ambasadoarea Päivi Pohjanheimo și-a exprimat extrema îngrijorare față de evoluția situației din Republica Moldova. „Noi urmărim foarte atent tot ce se întâmplă la Chișinău, este grav că lucrurile involuează, avantajele Acordului de Asociere UE-RM fiind ratate unul după altul. Auzisem prima dată de „stat capturat” în 2015, atunci când am preluat mandatul, și e absolut regretabil că în 2018 utilizăm cu referire la Republica Moldova același termen”, a spus Excelența Sa, subliniind că este interesată de modul concret în care Finlanda poate contribui la ameliorarea situației din Republica Moldova, la menținerea direcției proeuropene de dezvoltare a statului nostru.

Cu referire la relațiile dintre Republica Moldova și Finlanda, Andrei Năstase și-a exprimat convingerea că acestea pot fi dinamizate semnificativ în condițiile schimbării regimului criminal din Republica Moldova și revenirea acesteia pe făgașul normalității. Totodată, Andrei Năstase a mulțumit dnei Päivi Pohjanheimo pentru cele două programe de dezvoltare finanțate de Finlanda în Republica Moldova: primul ce ține de libertatea mass-media și altul, pentru persoanele cu dizabilități.

Andrei Năstase a mai spus că în eventualitatea revenirii la normalitate, țara sa va prelua numaidecât cele mai bune practici ale sistemului educațional finlandez, sistem considerat printre cele mai bune din lume.

Doina Secrieru

Share