Ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos: Cetățenii trebuie să vadă că implementarea Acordului de Asociere le aduce beneficii

Ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos: Cetățenii trebuie să vadă că implementarea Acordului de Asociere le aduce beneficii

Regatul Țărilor de Jos, țara care deține Președinția Consiliului Europei în prima jumătate a anului 2016, încurajează Republica Moldova să continue implementarea Acordului de Asociere și a agendei de reforme. Declarația a fost făcută în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu Ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, cu sediul la București, Stella Ronner-Grubačic, potrivit unui comunicat de presă.

Discuțiile s-au referit la prioritățile legislative, sincronizarea eforturilor Parlamentului și Guvernului în lichidarea restanțelor la implementarea Acordului de Asociere, evoluțiile social-politice din țară, precum și colaborarea moldo-olandeză.

Oficialii au mai discutat despre disponibilitatea Regatului Țărilor de Jos de a susține noi proiecte în Republica Moldova. Potrivit datelor statistice, Regatul Țărilor de Jos se plasează pe locul I în topul țărilor care au investit în capitalul social din Republica Moldova. Regatul Țărilor de Jos oferă asistență tehnică și financiară substanțială țării noastre pentru dezvoltarea economică, reforma justiției, consolidarea capacităților instituționale și a situației în domeniul drepturilor omului.

”Prioritar este să recâștigăm încrederea cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare, într-un timp cât mai scurt, prin acțiuni concrete, nu prin vorbe frumoase. Prioritățile de reforme, prevăzute în Foaia de parcurs, semnată împreună de Parlament și Guvern, prevăd consolidarea sistemului financiar-bancar, reforma în justiție, lupta cu corupția, modificarea legislației mass-media și crearea unui climat investițional atractiv”, a declarat Andrian Candu.

Speakerul a mai anunțat că Parlamentul urmează să instituie un mecanism instituțional de coordonare în procesul de integrare europeană și să înființeze un Colegiu/Consiliu pentru Integrare Europeană. Totodată, Andrian Candu a menționat că, pentru a face mai transparentă activitatea Parlamentului, societatea civilă va fi implicată mai activ în procesul legislativ, urmând a fi elaborată și o nouă Strategie de comunicare a Parlamentului.

Președintele Parlamentului s-a referit și la activitatea Grupului de lucru pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Codului electoral. Andrian Candu a anunțat că va fi organizată o dezbatere publică la subiectul modificării legislației electorale pentru alegerile prezidențiale, la care vor participa reprezentanții societății civile, ai autorităților și experți internaționali.

La rândul său, Ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos Stella Ronner-Grubačić a îndemnat autoritățile din Republica Moldova să continue implementarea agendei de reforme. ”Reformele trebuie continuate, iar rezultatele acestora trebuie să fie vizibile și să conducă la stabilitate în țară și la funcționarea eficientă a instituțiilor democratice. Cetățenii trebuie să vadă că implementarea Acordului de Asociere le aduce beneficii”, a declarat Ambasadoarea.
385A1574 385A1591

Maria Roșca

Share