„Altfel de mesaj” de Ziua Constituției. Irina Vlah: Nu pot să nu mă refer la cei de la guvernare, care astăzi fac mare tam-tam şi îşi fac PR pe seama Constituţiei…

„Altfel de mesaj” de Ziua Constituției. Irina Vlah: Nu pot să nu mă refer la cei de la guvernare, care astăzi fac mare tam-tam şi îşi fac PR pe seama Constituţiei…

Irina Vlah, fondatoarea şi preşedinta „Platformei Moldova” , cu ocazia celei de 30-a aniversări de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova, a venit cu „un altfel de mesaj”, informează OFICIAL. 

„Astăzi, Republica Moldova marchează a 30-a aniversare de la adoptarea Constituţiei. Este o sărbătoare importantă şi aduc sincere felicitări tuturor cetăţenilor Republicii Moldova cu această ocazie.

Totodată, nu pot să nu mă refer şi la cei de la guvernare, care astăzi fac mare tam-tam şi îşi fac PR pe seama Constituţiei. Dar, în realitate regimul Maiei Sandu este acel care cel mai mult şi-a bătut joc de Constituţie. Voi invoca doar câteva argumente în acest sens, unele dintre care le-am invocat şi cu alte ocazii.

Articolul 1, alineatul (3) din Constituţie spune: Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate. Ce fel de stat de drept a ajuns să fie Republica Moldova şi câtă democraţie avem de când PAS e la guvernare, cred că ştie oricine. Despre drepturi ale omului şi pluralism politic putem vorbi doar cu un zâmbet ironic pe buze. Toate aceste noţiuni frumoase din Constituţie au ajuns să nu coste nimic sub guvernarea actuală.

Un alt exemplu – Art. 2 din Constituţie, alineatul (2) prevede că nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Iar uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului. Cea mai mare parte a populaţiei s-a convins demult că astăzi Maia Sandu şi PAS exercită puterea în stat în nume şi interes propriu, iar, după plecarea de la guvernare, organele competente vor trebui să examineze serios mai multe aspecte ce au legătură directă cu uzurparea puterii în stat.

Nu pot să nu fac trimitere şi la Articolul 5 din Constituţie – Democraţia şi pluralismul politic. Alineatul (1) prevede că democraţia în Republica Moldova se exercită în condiţiile pluralismului politic, care este incompatibil cu dictatura şi cu totalitarismul, iar alineatul (2) spune că nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului. Dacă Maia Sandu ar ieşi în stradă şi ar întreba oamenii a cui ideologie a devenit ideologia oficială a statului şi dacă avem acum în Moldova elemente caracteristice dictaturii şi totalitarismului, ar rămânea surprinsă de răspuns”, a declarat ea.

Irina Vlah a amintit și de „Articolul 6 din Constituţie – Separaţia şi colaborarea puterilor. Legea Supremă spune că în Republica Moldova puterea legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi colaborează în exercitarea prerogativelor ce le revin. Dar oare aşa este în realitate?! Să ne amintim măcar de modul brutal în care a fost tratată în ultimii ani justiţia din Moldova! Despre ce separare a puterilor în stat mai putem vorbi?!”.

„Sau cum s-a procedat în ultimii ani cu cetăţenii, care au altă opinie. Maia Sandu şi PAS au împărţit ţara, societatea în „oameni buni” şi „oameni răi”, în „ai noştri” şi „restul” şi i-au tratat exact după cum i-aţi împărţit. Deşi Articolul 10 din Constituţie spune clar că Republica Moldova este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi. De ce mulţi cetăţeni, sub guvernarea PAS, au ajuns să se simtă străini în propria ţară? Poate răspunde Maia Sandu la această întrebare simplă?

În aceeaşi ordine de idei aş invoca şi Articolul 16 din Constituţie – Egalitatea. Alineatul 2 prevede inclusiv că trebuie trataţi egal şi cei care au alte opinii sau apartenenţă politică. Faceţi o scurtă retrospectivă şi veţi vedea câţi oameni au avut de suferit în ultimii ani numai pentru că au alte opinii decât Maia Sandu şi colegii săi din PAS sau pentru că fac parte din alt partid decât cel de la guvernare.

Putem vorbi şi despre cum se respectă astăzi în Republica Moldova Articolul 21 din Constituţie – Prezumţia nevinovăţiei. E un principiu care există numai pe hârtie, în realitate justiţia se face în studiourile televiziunilor afiliate guvernării.

Acolo se dau verdictele cine e vinovat şi cine nu. Maia Sandu personal nu o dată a făcut justiţie televizată sau justiţie în public – unora le-a pus pecetea de oameni răi, fără a avea nici o dovadă, iar altora le-a dat „certificate” de „oameni buni”, chiar dacă o ţară întreagă cunoaşte despre schemele lor, care au sărăcit poporul.

Haideţi să vedem şi cum se respectă Articolul 34 din Constituţie – Dreptul la informaţie. Maia Sandu şi regimul său au făcut totul în ultimii ani ca cetăţenii să fie lipsiţi de acces la surse de informaţie alternative. Astăzi, cea mai mare parte a presei e controlată de PAS, face jocul guvernării şi nu îşi îndeplineşte misiunea de a informa obiectiv cetăţenii.

Nu pot trece cu vedere nici Articolul 38 – Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales. Nu mă voi referi la cazuri concrete, dar, dacă Maia Sandu ar fi sinceră singură cu sine, atunci ar trebui să recunoască că niciodată în Moldova nu a existat o situaţie mai deplorabilă la capitolul – dreptul de a alege şi de a fi ales.

Nu în ultimul rând, aş vrea să invoc Articolul 47 din Constituţie – Dreptul la asistenţă şi protecţie socială. Alineatul (1) al acestui articol prevede că statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea, lui şi familiei lui, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare. Maia Sandu şi cei pe care i-a adus la putere pe propria responsabilitate nu numai că nu au făcut nimic pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor, ci, din contra, aceasta a degradat, iar nivelul de sărăcie a atins cote greu de imaginat acum câţiva ani”, a mai relatat politiciana.

Ea a mai spus că ar putea continua „şirul prevederilor din Constituţie pe care Maia Sandu şi cei din PAS le încalcă sistematic”, dar şi aşa tabloul general e clar.

„E clar că Legea Supremă e încălcată flagrant şi în permanenţă de către cei ce conduc astăzi Moldova. Iar culmea cinismului este că, având această situaţie, ei, de Ziua Constituţiei, organizează şedinţe solemne, vin cu mesaje etc. Circ ieftin şi PR de doi bani! Şi dacă, Maia Sandu şi regimul său cred că oamenii nu înţeleg acest lucru, se înşeală amarnic. De aceea, mesajul meu pentru regimul Sandu este: Lăsaţi Constituţia în pace! Încetaţi să vă mai bateţi joc de Legea Supremă şi să vă faceţi PR politic ieftin pe seama ei!

Iar mesajul pentru cetăţeni este: Nu a mai rămas mult până în ziua în care lucrurile vor reveni la normal, iar Constituţia va deveni din nou Legea Supremă care realmente va sta la baza tuturor proceselor ce vor avea loc în Moldova. Acest lucru se va întâmpla când vom scăpa de gaşca de violatori de Constituţie, care stau instalaţi în fotolii călduţe deja de mai bine de trei ani!

Felicitări încă o dată cu Ziua Constituţiei adevăraţilor patrioţi!”, a conchis Irina Vlah.

Share