Alte două inițiative către Guvern! Ce propune Comitetul Executiv al Găgăuziei

Alte două inițiative către Guvern! Ce propune Comitetul Executiv al Găgăuziei

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah a inaintat Guvernului Republicii Moldova două inițiative care vizează majorarea salariilor medicilor și cadrelor didactice. Proiectele de hotărâri relevante au fost discutate în cadrul ședinței al Comitetului Executiv al autonomiei, informează OFICIAL.

Primul proiect al Hotărârii Guvernului, înregistrat de Bașcanul Găgăuziei, prevede modificări la Regulamentul privind salarizarea angajaților instituțiilor de sănătate din Republica Moldova.

Potrivit analizei Comitetului Executiv al Găgăuziei, în 2022 prognoza salariului mediu lunar pe economie din țară va fi de 9900 de lei. Totodată, salariul medicilor cu experiență de până la 10 ani este de 9150 de lei, adică cu 750 de lei mai puțin decât salariul mediu lunar pe economie. În același timp, sistemul de sănătate se confruntă de mulți ani la rând cu o lipsă acută de cadre: doar în 2020, în Moldova erau cu 112 mai puțini medici care lucrau.

Astfel, ținând cont de povara asupra sistemului medical din cauza pandemiei de COVID-19 și de nivelul crescut al inflației, conducerea Găgăuziei propune majorarea salariului oficial al angajaților instituțiilor medicale în 2022 cu 15,1%.

Al doilea proiect, înregistrat la Guvern, propune modificarea Legii bugetului de stat al Republicii Moldova pe anul 2022 în vederea majorării salariilor cadrelor didactice cu 15,1%. Dacă se va lua o decizie pozitivă, creșterea salariilor va afecta peste 47000 de cadre didactice din școlile și grădinițele din toată Republica Moldova. Guvernatorul Găgăuziei a propus majorarea ratei de bază pentru salarizare până la 2080 de lei. Implementarea proiectului va necesita alocarea a 464 milioane lei de la bugetul de stat.

În situația dificilă actuală, când calitatea vieții marii majorități a cetățenilor noștri s-a deteriorat brusc, consider că este deosebit de important să sprijinim medicii și profesorii. În caz contrar, plecarea cadrelor din sistemele de sănătate și educație va crește. Și ne vom confrunta cu un colaps: nu va fi nimeni care să ne trateze și să ne învețe”, a spus Irina Vlah.

Anterior, Bașcanul Găgăuziei a înaintat Guvernului alte două inițiative anticriză, prevăzând alocarea a peste 300 de milioane de lei tuturor instituțiilor bugetare pentru plata serviciilor de încălzire și a peste 100 de milioane de lei pentru creșterea standardelor de nutriție pentru copiii din școli.

Cristina Gurez

Share