Alocații mai mari pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței țării și la războiul din Afganistan

Parlamentul a votat, în ședința plenară de astăzi, modificări, în prima lectură, la Legea cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație. Proiectul prevede majorarea alocațiilor lunare de stat participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state, informează OFICIAL.

În varianta inițială, proiectul de lege prevede creșterea alocațiilor pentru categoriile respective de la 100 până la 300 de lei. Deputații admit că pentru lectura a doua ar putea veni propuneri de o majorare mai considerabilă.

În cazul adoptării legii respective, odată cu intrarea în vigoare a acesteia, peste 35500 de participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și persoane participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor țări, se vor bucura de protecția socială suplimentară din partea statului.

Mai mulți parlamentari au menționat că este o onoare și o demnitate pentru autoritățile statului să susțină această categorie de cetățeni prin aprobarea proiectului de lege respectiv, acesta fiind votat în unanimitate de deputați, în prima lectură.

Alocațiile pentru aceste categorii de persoane nu au fost indexate sau majorate din 2012.

Andriana Cheptine

Share