Alexandru Slusari: Raportul pregătit de Comisia anterioară nu are aspect juridic și s-a redus doar la descrierea managementului

Alexandru Slusari: Raportul pregătit de Comisia anterioară nu are aspect juridic și s-a redus doar la descrierea managementului

Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare a audiat astăzi două persoane. Este vorba despre Viorel Bîrca, care făcea parte din conducerea BEM-ului până la începutul anului 2015, și Oleg Reidman, care a prezidat Comisia de anchetă în legislatura precedentă, transmite OFICIAL.

În cadrul unui briefing de presă, președintele Comisiei, Alexandru Slusari, a spus că raportul pregătit de Comisia anterioară nu are aspect juridic și s-a redus doar la descrierea managementului.

„Azi Comisia i-a audiat pe Viorel Bîrcă și Oleg Reidman. La noi puzzle-ul este complet, ce ține de 2013 când a fost deposedată BEM. Vorbim de un cinism care s-a întâmplat în acea perioadă. Comisia condusă de domnul Reidman nu avea în vizor domeniul financiar bancar. Raportul s-a redus la examinarea situației BEM doar sub aspectul managementului și eliberării creditelor. Nu s-a discutat situația cu acționarii, ce se întâmpla în 2011 și 2012. Cel mai grav este că Raportul acesta conține 3 recomandări, soluții care au stat la baza acelor evenimente și acestea nici nu au avut titlu de recomandare. Au fost doar discutate 3 variante posibile de a depăși criza. Juridic, aceste 3 variante au fost introduse de nu știu cine și nu știu cum și nici nu reiese din Raport”, a spus Alexandru Slusari.

De asemenea, Alexandru Slusari a spus că marți, ora 10:00, vor fi chemați la audieri fostul Guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu și fostul viceguvernator Emma Tăbârță.

Totodată, repetat, vor fi invitați la audieri deputații democrați Sergiu Sîrbu și Vladimir Vitiuc.

Cristina Parfeni

Share