Alexandru Slusari, la discuții cu agricultorii: Din păcate, agricultura alunecă într-o criză profundă

Alexandru Slusari, la discuții cu agricultorii: Din păcate, agricultura alunecă într-o criză profundă

Fostul deputat Alexandru Slusari, fruntașul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), a avut ieri o întâlnire informativă cu comitetul organizatoric al Asociației Agricultorilor „Forța Fermierilor”, în cadrul căreia a fost discutată situația actuală din sectorul agrar, transmite OFICIAL.

„Din păcate, agricultura, după un mic respiro în anul 2021, alunecă cu viteză mare într-o criză profundă. În 6 luni prețurile la cei mai importanți fertilizanți și la produsele de uz fitosanitar au crescut aproape de trei ori. Motorina din primăvară s-a scumpit cu circa 40%, iar promisiunea electorală privind restituirea accizelor agricultorilor nu se mișcă deloc. Prețurile la piesele de schimb pentru tehnica agricolă s-au majorat cu aproximativ 25 %. Zeci de mii de hectare de porumb au rămas nerecoltate din cauza politicii discriminatorii a multor elevatoare, care aparțin unei companii cu poziții dominante pe piața culturilor cerealiere și tehnice. Problema extinderii terenurilor irigate bate pasul pe loc”, a declarat politicianul.

Potrivit spuselor sale, „importurile masive ale produselor agroalimentare și politica abuzivă a supermarketurilor sugrumă producătorii autohtoni, mai ales pe cei din segmentul businessului mic și mijlociu”.

„Totodată, marile agroholdinguri, gestionate din offshore-uri, fac tot posibilul pentru eliminarea din localitățile rurale a fermierilor, care mai încearcă să mențină ultimele locuri de muncă. Această politică contribuie semnificativ la distrugerea satelor noastre. Tot mai mult este promovată ideea catastrofală privind acordarea dreptului străinilor să cumpere terenurile agricole”, a subliniat Alexandru Slusari.

Fostul deputat mai spune că, „agricultorii se unesc într-o forță și cer de la guvernare formularea tranșantă a strategiilor privind dezvoltarea sectorului agroindustrial, cu acordarea priorităților fermierilor mici și mijlocii din zonele rurale, precum și producătorilor autohtoni”.

Doina Buruiană

Share