Alexandru Slusari: Există prezumția nevinovăției, dar aceste persoane, care au admis acest lucru… sunt criminali
Vicepreședintele Parlamentului, președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, a anunțat despre unele informații primite de la Banca Națională a Moldovei, informează OFICIAL.
„Eu vă spun sincer, după ce am prmit informația de la Banca Națională a Moldovei, vineri, cu niște cifre – tot fierbea în mine. Avem un proces verbal de pe 7 noiembrie 2014, la care au fost prezenți Leancă, Drăguțan, Candu, Arapu, Gherman, Victor Bodiu – la ședința Comisiei naționale pentru stabilitate financiară. Anume la această ședință, în mod secret, a fost luată decizia privind alocarea garanției în sumă de până la 9,5 miliarde lei”, a comunicat Slusari.
În același timp, președintele Comisiei s-a referit și la alte detalii. „Știți că după asta a urmat hotărârea Guvernului, semnarea garanției de către ministrul Finanțelor Arapu. Candu spunea că sunt filtre, Leancă a pus simpla semnătură, iară Drăguțanu spunea că tot e pierdut în aceste 3 bănci, dacă nu acordăm această garanție de stat. Pe 27 noiembrie, peste 20 de zile, în acea zi, când Curtea Supremă de Justiție a luat decizia foarte suspectă privind anularea emisiunii suplimentare din 2013, a fost introdusă administrarea specială – în două bănci”, a mai adăugat Slusari.
Totodată, președintele Comisiei a anunțat suma acordată de cele 3 bănci – doar persoanelor juridice.
„Iată eu am primit informație, ce-i drept – încă secretă, de la Banca Națională. Avem toate materialele pe 3 bănci referitoare la credite și plasamente în perioada 7-27 noiembrie. Conform informației oficiale, acele 3 bănci în cele 3 săptămâni au acordat credite doar pentru persoane juridice în valoare de peste 25,5 miliarde lei. Există prezumția nevinovăției, eu nu sunt judecător, dar pentru mine în calitate de cetățean și ca deputat al Parlamentului, aceste persoane, care au admis acest lucru, sunt criminali. Primul criminal este Dorin Drăguțanu, deoarece Banca Națională, zilnic, primește informația câți bani intră și iese din bănci”, a conchis Slusari.
Mihaela Conovali