Alexandru Oleinic: Este nevoie de o consolidare a tuturor forțelor, a întregii societăți

Alexandru Oleinic: Este nevoie de o consolidare a tuturor forțelor, a întregii societăți

Fostul deputat Alexandru Oleinic, președinte al Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), a declarat că ziua de 23 iunie 2022 va rămâne drept una istorică pentru Republica Moldova  informează OFICIAL.

„Am devenit mai aproape de UE ca niciodată, statutul de țară candidată făcând parcursul nostru european ireversibil. Simbolismul acestui moment istoric crește și mai mult odată cu faptul că decizia a fost votată în ziua când în urmă cu peste trei decenii a fost adoptată Declarația de Suveranitate a Republicii Moldova.

Dar, acesta este doar un început de cale până la transformarea sintagmei „candidat” în cea de membru. Avem foarte mult de muncit. Și pentru aceasta este nevoie de o consolidare a tuturor forțelor, a întregii societăți. Nu este timpul când să umblăm cu declarațiile și laude cine a făcut mai mult, ale cui sunt meritele, etc. Trebuie să înțelegem și să recunoaștem clar, fără a diminua eforturile guvernării de astăzi, că războiul din Ucraina și criza de securitate din regiune au accelerat parcursul nostru european, decizia structurilor UE”, a menționat ex-deputatul.

Alexandru Oleinic a subliniat că, astăzi, problema de consolidare a societății, implicării tuturor forțelor sănătoase în procesele de reformare a statului devine una crucială pentru Republica Moldova, deoarece, într-o societate democratică, guvernările se mai schimbă, dar linia directorie de dezvoltare a țării trebuie să rămână una constantă și ireversibilă.

„Mai mult, pentru depășirea tezei că am devenit țară candidat grație Ucrainei, cărei, să fim sinceri până la urmă, trebuie să îi datorăm o parte din decizia finală de acordare a acestui statut, avem nevoie de o concentrare maximă pentru a implementa în practică cerințele față de un stat candidat. Și, în context, poate este momentul de a schimba organigrama Guvernului, creând un minister/agenție sau altă structură care se va ocupa direct cu problema integrării europene, va duce acest dosar de la ”a” până la ”z”. Nu este o tentativă de a diminua aportul și potențialul MAEIE, dar în realitățile noastre, existența unui asemenea, să-l numim, „centru de comandă”, cred că ar fi foarte binevenită și va eficientiza atât procesul de modernizarea a legislației naționale, programelor de reformare, cât și asimilarea a fondurilor oferite de UE”, a spus el, adăugând: „Calea spre UE nu este scurtă și ușoară. Dar, „balonul este pe partea noastră de teren” și cum vom folosi această oportunitate depinde de noi. Personal, cât și Partidul Popular din Republica Moldova, am promovat permanent parcursul european al țării noastre, am crezut în Moldova și credem în Moldova!”.

Share