Alexandr Stoianoglo: Dacă vedem în continuare achitări în masă pe baza dosarelor fabricate și numeroase plângeri la CEDO, despre ce succes al reformei justiției putem vorbi?
Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, critica reforma justiției demarată de actuala guvernare și consideră neîntemeiate laudele Ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, care a spus că rezultatele reformelor în justiția moldovenească au depășit așteptările.
„Dacă Ambasadorul Mažeiks afirmă că rezultatele reformelor în justiția moldovenească au depășit așteptările, atunci apare fireasca întrebare: așteptările cui? Ale celor care continuă să se confrunte cu injustiția? Ale celor achitați după ani de persecuții, procese ruinante și suferințe personale? Sau poate acestea sunt așteptările cercurilor politice, pentru care așa-zisa „reformă” nu e decât un instrument de răfuială cu oponenții puterii și un pretext pentru atragerea fondurilor în sprijinul „reformatorilor”?”, se intreaba politicianul.
El spune că, reformele reale nu se măsoară prin declarații politice și rapoarte frumos împachetate. „Ele se reflectă în indicatori concreți: realizarea angajamentelor asumate, încrederea publicului în justiție și procuratură, reducerea condamnărilor nedrepte și, cel mai important, în diminuarea încălcărilor grave ale drepturilor omului, confirmate la Strasbourg. Dacă vedem în continuare achitări în masă pe baza dosarelor fabricate și numeroase plângeri la CEDO, despre ce succes putem vorbi? ”, precizează Alexandr Stoianoglo.
În opinia candidatului la prezidențiale, „o reformă veritabilă începe prin asumarea responsabilității față de fiecare persoană și fiecare destin distrus. Prin restabilirea tăcută și meticuloasă a justiției. Iar până acolo mai avem mult de muncit”.
„Sper, totuși, că aceasta este o opinie personală a domnului Ambasador și nu una exprimată în plină campanie electorală în sprijinul actualei puteri. Or, este bine cunoscut faptul că în cancelariile europene, dar și printre cetățenii Republicii Moldova, evaluările sunt mult mai realiste și sumbre în acest sens. Adevărata apreciere ar trebui să vină din partea beneficiarilor actului justiției, a cetățeanului simplu și nu din partea politicului. Cu ce notă va fi apreciată reușita reformei justiției? Depinde de auditul riguros al milioanelor cheltuite în numele acestor reforme. Mai ales că, cei care au aprobat sau au semnat pentru aceste cheltuieli sunt adesea în conflict de interese, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra obiectivității procesului. Or, faptul că această reformă primește sprijin extern nu înseamnă automat că este o veritabilă reformă pro-europeană”, mai spune Alexandr Stoianoglo.