Alexandr Stoianoglo are soluții pentru problema depopulării țării

Alexandr Stoianoglo are soluții pentru problema depopulării țării

Astăzi, în cadrul unui briefing, candidatul poporului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM, a prezentat mai multe soluții pentru problema depopulării țării noastre.

Alexandr Stoianoglo a subliniat că astăzi Moldova ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește gradul de depopulare. În anii de independenţă, Moldova a pierdut, potrivit unor date, circa o treime din populaţie. În acelaşi timp, alte date indică că scăderea numărului de populaţie este de circa 40%. Din 4 milioane 335 mii (4,3 milioane) de oameni care locuiau în Moldova la începutul anilor ’90 ai secolului trecut, în ţară au mai rămas doar 2,6 milioane.

Candidatul a atras atenția asupra faptului că exodul populației a căpătat amploare mai ales în ultimii ani, când Moldova a fost părăsită definitiv de la 240 mii la 300 mii de cetățeni, dintre care o mare parte sunt tineri. Numărul deceselor din Moldova depășește deja cu mult numărul nașterilor – în anul 2023, diferența a fost de 9,7 mii de persoane.

„Moldova moare şi acest lucru poate fi văzut cu ochiul liber. Mergeţi în fiecare sat şi veţi vedea case pustii, părăsite, străzi întregi pe care nu mai trăieşte nimeni… Criza demografică afectează grav toate sferele importante: de la economie, unde se resimte acut lipsa forței de muncă, până la sistemul de pensii”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Cu toate acestea, criza demografică, din păcate, nu se numără printre preocupările actualei guvernări, a menționat candidatul: „În condițiile în care sunt necesare măsuri urgente și radicale, guvernul a ales tactica struțului — și-a ascuns capul în nisip și se preface a nu vedea că Moldova moare.”

Alexandr Stoianoglo a declarat că imediat după preluarea funcției de Președinte, va întreprinde un set de acțiuni pentru a opri exodul cetățenilor în străinătate. Toate deciziile guvernării vor fi evaluate, în primul rând, prin prisma impactului lor asupra refacerii și creșterii demografice.

„Programul de încurajare a natalității, sprijinul financiar pentru familii, modernizarea întregii infrastructuri pentru copii (de la grădinițe și școli până la centre de dezvoltare), programul „Revenirea demnă” pentru imigranții noștri de muncă, instaurarea unui climat de afaceri exclusivist, înființarea Băncii de Investiții de Stat, un nou program de locuințe, schimbarea calității și tehnologiilor în domeniul serviciilor medicale și standardelor de mediu – toate acestea vor fi subordonate sarcinii de restabilire a potențialului demografic al țării”, a spus candidatul.

„Stoparea declinului demografic va constitui primul pas important spre salvarea ţării. Şi eu sunt sigur că vom reuşi să realizăm acest obiectiv!” – a subliniat Alexandr Stoianoglo.

Share