Alexandr Slusari: Reiese limpede că întreprinderile oricum sunt obligate să achite aceste salarii. De unde banii?

Alexandr Slusari: Reiese limpede că întreprinderile oricum sunt obligate să achite aceste salarii. De unde banii?

Alexandr Slusari, vicepreședintele Platformei DA, a venit cu un comentariu la măsurile propuse astăzi în vederea remunerării persoanelor aflate în șomaj forțat.
„Deja de pe acum pot să spun că este aleasă cea mai nereușită, ineficientă și ireală variantă de sprijin, care trădează nedorința statului să participe financiar la rezolvarea problemelor mediului de afaceri și ale salariaților. Conform guvernării, agenților economici care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei Excepționale în sănătate, urmează să le fie returnate toate impozitele și contribuțiile legate de salariile angajaților care au fost trimiși acasă. Celelalte ramuri care au suferit din alte motive ale crizei pandemice, cum ar fi sfera textilă, industria din ZEL, agricultura, vor primi înapoi doar 60 % din suma impozitelor și taxelor plătite.
În aceste condiţii reiese limpede că întreprinderile oricum sunt obligate SĂ ACHITE aceste salarii. O simplă întrebare logică: DE UNDE BANII? Deficitul cash-flow este cea mai mare problemă actuală a businessului din HoReCa, turism, comerț, servicii prestate populației etc. Tocmai de aceea cea mai bună soluție ar fi ceea propusă de noi încă acum două săptămâni: achitarea să fie făcută direct, concret, fiecărui angajat care este trimis în șomaj tehnic în urma crizei pandemice în formă de indemnizație specială în mărime de 50% din salariul de bază. Şi asta cu condiția că încă 1/3 din salariu îl achită angajatorii.
Consider că această modalitate ar fi o abordare echitabilă față de toate domeniile economiei, ținănd cont de gradul de afectare a fiecărei ramure. Costul unei asemenea măsuri este aproximativ de 3,5-4 miliarde lei, care pot fi identificaţi după micșorarea cheltuielilor bugetare și accesarea anumitor fonduri de la partenerii externi”, a declarat el.
Totodată, Slusari menționează cu regret că președintele nu a rostit niciun cuvânt despre soarta comercianților mici care au suferit enorm după închiderea piețelor. Cei peste 9 mii de oameni tot au nevoie urgent de ajutor. „Noi am propus achitarea indemnizației în mărime de 50% din salariul mediu brut pe economie. Costul acestei măsuri este estimativ 40 mln lei lunar”, a precizat el.
Fruntașul Platformei DA a concluzionat că regretă că Dodon a câta oara merge pe calea piarului politic, dar nu propune soluții plauzibile, rezonabile, eficiente de susținere materială a businessului și a întregii populații.
Cristina Pendea
Share