Alaiba, despre semnarea Acordului de liber schimb cu EFTA: Reprezintă un pas important în direcția creșterii economice și dezvoltării durabile pentru R. Moldova
Vicepremierul Dumitru Alaiba a susținut o conferință de presă, în care a vorbit despre semnarea Acordului de liber schimb cu EFTA.
Acordul cu Moldova este cel mai modern acord semnat de țările EFTA cu state terțe. Semnarea acordului cu EFTA reprezintă un pas semnificativ pentru Republica Moldova în ceea ce privește extinderea piețelor de export și consolidarea relațiilor comerciale.
Prin eliminarea taxelor vamale pentru produsele moldovenești în statele EFTA, țara noastră deschide noi oportunități pentru export și atrage atenția unor economii foarte prospere. Asta înseamnă că produsele și serviciile noastre vor avea acces mai ușor pe aceste piețe. Și asta înseamnă un potențial de investiții din acele țări.
Acordul EFTA prevede eliminarea taxelor vamale la importurile de produse industriale și facilități pentru accesul pe piață a produselor agricole. Pentru produsele agricole, statele membre EFTA au oferit un acces îmbunătățit pe piață în comparație cu alte state (ex: precum Georgia, Ucraina, Turcia, și alte țări care nu sunt membre UE). Am obținut facilități semnificative atât pentru produsele agricole de bază, cât și pentru cele prelucrate precum: produse lactate, miere de albine, legume proaspete (castraveți, roșii, ceapă, usturoi, conopidă, morcov, varză, etc), legume uscate, fructe proaspete (mere, pere, struguri, caise, prune, căpșuni, cireșe, etc. și alte fructe sezoniere), fructe uscate, nuci, unele tipuri de cereale, făină de grâu utilizată în scopuri industriale, semințe oleaginoase (inclusiv semințe de floarea soarelui), ulei de semințe de floarea soarelui utilizat în scopuri industriale, legume și fructe preparate sau conservate, sucuri și dulcețuri, etc.
De asemenea, este important de menționat că regulile de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene (PEM) aplicate în cadrul Acordului sunt aceleași cu cele aplicate în relația cu Uniunea Europeană. Acest lucru permite cumularea pe diagonală, ceea ce înseamnă că statele membre EFTA pot deveni destinații importante pentru exportul producătorilor autohtoni de produse agroalimentare și industriale. Prin intermediul acestor reguli, producătorii din Republica Moldova vor beneficia de facilități și avantaje în comerțul cu statele membre EFTA. Aceasta deschide noi oportunități pentru export și promovează creșterea economică în țara noastră, atrage investiții și crează locuri de muncă.
“Una din prioritățile de bază ale acestui Guvern este dezvoltarea economică într-un ritm accelerat. În acest sens, ne concentrăm pe eliminarea birocrației, digitalizarea proceselor, finanțarea afacerilor, modernizarea legislației și sprijinirea antreprenorilor în identificarea și accesarea noilor piețe. Scopul nostru este să creăm un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor și stimularea inovației. Facilităm accesul antreprenorilor la noi piețe. Dezvoltăm programe și instrumente care să-i ajute să identifice și să exploreze oportunități de afaceri în străinătate. Promovăm parteneriate și colaborări internaționale pentru a facilita comerțul și pentru a crește exporturile. În plus, oferim sprijin și asistență antreprenorilor care doresc să-și extindă activitatea pe piețele internaționale. Republica Moldova este o piață mica, iar ca să reușim economic trebuie să privim în afară, să țintim noi piețe cu produsele noastre, pentru ca întreprinderile noastre să crească și să prospere. Ne concentrăm eforturile pentru a promova reforme structurale eficiente, pentru a ajusta legislația națională la standardele internaționale, urmărind crearea unui climat de afaceri favorabil, atragerea investițiilor și promovarea exporturilor” a menționat Dumitru Alaiba în cadrul conferinței de presă de astăzi.
Important de menționat este că există o balanță comercială pozitivă, cu statele EFTA, ceea ce este mai mult o excepție. Exportăm mai mult decât importăm. Exporturile de produse moldovenești pe piața EFTA au atins circa 66,70 milioane de dolari SUA în 2022, iar importurile au atins o valoare de 56,14 milioane de dolari SUA, înregistrând o balanță comercială pozitivă de circa 10,5 mil. USD. Principalul partener comercial al Republicii Moldova din țările AELS este Elveția, cu circa 81% din fluxurile comerciale, precum și Norvegia, cu circa 14,7% din fluxurile comerciale. Principalele produse moldovenești exportate pe piața EFTA sunt cerealele, uleiurile, fructele, nucile, produsele de panificație, vinurile, textilele.
Semnarea acordului reprezintă un pas important în direcția creșterii economice și dezvoltării durabile pentru Republica Moldova. Prin accesul facilitat la piețe înfloritoare, țara noastră are șansa de a-și promova produsele și serviciile la nivel internațional, de a atrage investiții străine și de a crea locuri de muncă în sectoarele cheie ale economiei. Aceste noi oportunități vor contribui la diversificarea și întărirea economiei moldovenești într-un mod sustenabil pe termen lung.