Alaiba despre bugetul pentru 2022: Nu e un buget ideal, dar e ceea ce este posibil acum

Alaiba despre bugetul pentru 2022: Nu e un buget ideal, dar e ceea ce este posibil acum

„A fost votat bugetul de stat pentru 2022 în prima lectură. Nu e un buget ideal, dar e ceea ce este posibil acum”. Declarația îi aparține deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, transmite OFICIAL.

Astfel, deputatul a venit cu unele detalii, într-o postare pe pagina sa de Facobook.

„Veniturile Bugetului Public Național (BPN) pentru se estimează la 80.8 miliarde lei, cu 7.3 miliarde lei sau cu 10,0% mai mult față de aprobat (modificat) pe 2021.
Cheltuielile BPN se cifrează la 96.2 miliarde lei, sau cu 11.9% mai mult decât 2021. Deficitul bugetar se cifrează la 6% din PIB”, a spus Alaiba.
Totodată, el a prezentat câteva din noutăți, în comparație cu 2021:
„-Finanțarea majorării pensiei minime și mai multe alocații sociale cu 60%, anunțată în octombrie 2021.
– Acordarea compensațiilor pentru plata facturilor de gaze naturale pentru aproape 1 milion de familii
– Majorarea în medie a salariilor în sectorul public cu 10%.
– Majorarea cu 35.7% a cheltuielile capitale.
– Triplarea Fondului de Dezvoltare Locală și Regională, de la 220 milioane lei în 2021, la 770 milioane lei în 2022. Autoritățile vor putea accesa acest fond pentru investiții capitale în apă, canalizare etc.
– Majorarea cu 13% alocările pentru programele de suport în economie.
– Majorarea de 6 ori volumul granturilor și finanțarea atrasă din afară. În condițiile în care o mare parte din încasările generate pe intern sunt direcționate spre cheltuieli curente, finanțarea externă va fi alocată în mare parte pentru investiții și cheltuieli capitale.
– Dublarea sumei alocate pentru construcția drumurilor locale pentru toate primăriile.
– Majorarea cu 50% a Fondului de subvenționare agricolă, până la 1.5 miliarde lei. Dublarea scutirilor personale pentru persoane întreținute. Asta înseamnă 2000 lei în plus în bugetul unei familii cu doi copii și 3000 lei în plus în bugetul unei familii cu trei copii”, a relatat deputatul PAS.

Doina Buruiană

 

Share