Al șaselea raport de monitorizare a alegerilor locale! Ce a constatat Promo-LEX

Al șaselea raport de monitorizare a alegerilor locale! Ce a constatat Promo-LEX

Asociația Promo-LEX a prezentat, astăzi, cel de-al șaselea Raport al Misiunii de Observare a Alegerilor Locale Generale, transmite OFICIAL.

Raportul a fost prezentat de Pavel Postica, directorul de program al Promo-LEX.

Astfel, perioada generală de monitorizare generală a fost 21 octombrie-30 octombrie, iar perioada financiară  – 21-25 octombrie.

La turul II de scrutin, în teritoriu vor fi doar 40 de echipe mobile care vor monitoriza procesul electoral din țară. Se vor afla observatori pe termen scurt doar în secțiile de vot din Chișinău și suburbii, 307 la număr.

Observatorii Promo-LEX au mers în teritoriu în orele de muncă și, conform constatărilor, în consiliile electorale de circumscripție de nivelul II nu s-au înregistrat abateri de la orarul de muncă, la nivelul I 19% din consilii erau închise, iar 31% din birourile vizitate erau închise.

De asemenea, potrivit observatorilor, la Telenești au fost validate mandatele a 30 localități, în Râșcani – 28, Cantemir – 28 și Anenii Noi – 26. Observatorii au atestat 39 de cereri de renumărare a voturilor depuse de concurenții electorali, iar în 5 cazuri renumărarea a fost dispusă. Totodată, observatorii au avut acces limitat în unele instanțe judecătorești – la Strășeni și sediul Râșcani, Chișinău.

La CEC au fost depuse 7 contestații, a fost tergiversată examinarea a cel puțin 4 contestații.

Turul II va avea loc în 384 localități. PSRM a rămas cu 179 candidați, Blocul ACUM cu 169 și PDM – 176 candidați. Cele mai multe confruntări sunt între PSRM și PDM.

În unele unități administrative s-au ales primarii din primul scrutin. Cel mai mulți aleși de nivelul II sunt în Dubăsari, UTA Găgăuzia, Nisporeni, Dondușeni, Edineț. Cei mai puțini aleși sunt în Orhei, Chișinău, Sângerei și Florești. În turul II 23% candidați sunt femei.

S-au atestat 92 de cazuri de activitate de promovare: Blocul ACUM – 36; PSRM – 33 și PDM – 12.

S-au atestat 180 de cazuri de publicitate stradală: PSRM – 48%, Blocul ACUM – 23% și PDM – 10%.

S-au atestat 4 cazuri de oferire a cadourilor electorale, toate patru de către reprezentanți ai PDM.

Utilizarea resurselor administrative – 4 cazuri: 1 de către PDM și 3 de către Blocul ACUM, iar utilizarea resurselor administrative prin asumarea de merite pentru lucrări de infrastructură – 3 cazuri toate de reprezentanți ai PSRM.

Au fost observate 3 cazuri unde cetățeni străini sunt indirect implicați în campanie, în toate trei este vizat Blocul ACUM.

Publicitate neconformă – 18 cazuri. În satul Boldurești s-a atestat o vandalizare a sediului de campanie a unui concurent electoral.

La capitolul finanțare, observatorii au depistat 6 concurenți care au colectat surse financiare în valoare de 129 mii lei, 10 concurenți au raportat cheltuieli de 1 mln. 250 mii lei. De asemenea, 5 cazuri de discurs instigator la ură au fost depistate. Autori au fost Renato Usatîi –  3 cazuri și Andrei Năstase – 2 cazuri. În 3 cazuri au fost vizați concurenți electorali.

Cristina Parfeni

Share