Al doilea raport al Promo-LEX: Majoritatea concurenților electorali au început deja agitația electorală

Al doilea raport al Promo-LEX: Majoritatea concurenților electorali au început deja agitația electorală

Asociația Promo-LEX a lansat, astăzi, cel de-al doilea Raport al misiunii de observare a alegerilor parlamentare anticipate, transmite OFICIAL.

Raportul a fost prezentat de directorul de program al Promo-LEX, Nicolae Panfil și cuprinde perioada 12 – 25 mai 2021.

Astfel, Promo-LEX a constatat că a fost respectată cota minimă de reprezentate pe sexe de toți candidații și repartizarea pe listă este făcută conform prevederilor legale, dar și că majoritatea concurenților electorali au început deja agitația electorală. Astfel, au fost raportate cel puțin 15 activități cu tentă electorală desfășurate de concurenți, 18 cazuri de îndemn la vot: 17 cazuri de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și un caz Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Observatorii au raportat 46 de activități desfășurate de patru concurenți electorali: PAS – 80%, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 11%, Blocul electoral „Renato Usatîi”-7% și Partidul Șor -2%.

Cele mai populare activități au fost distribuirea materialelor electorale și întâlnirile cu alegătorii.

Observatorii Promo-LEX au raportat, de asemenea, cel puțin 121 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative de către Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

La fel, au fost raportate cel puțin trei cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri electorale: Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 2 și Blocul electoral „Renato Usatîi”– 1, dar și un caz ce poate fi calificat drept implicare a Președintelui Republicii Moldova în campania de susținere a unui concurent electoral (PAS).

Promo-LEX constată că plafonul mijloacelor financiare în contul „Fond electoral” este circa 4 ori mai puțin decât pentru parlamentarele din 2019 și constituie 20 mln. 707 mii 700 lei. La CEC, doar PAS a prezentat informația privind „Fondul electoral”.

De asemenea, se atestă o creștere a numărului de înregistrări prealabile cu circa 40 mii, față de prezidențiale.

Potrivit CEC, cele mai multe secții de vot ar trebui constituite în: Italia (28), Federația Rusă (21), Germania (13), Marea Britanie (11), Franța (9) și România (9).

Observatorii Promo-LEX au identificat 23 de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare. Astfel, 6 politicieni au utilizat aceste discursuri: Renato Usatîi – 5 cazuri și Vladimir Voronin, Octavian Țîcu, Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco câte un caz. Dintre cele 23 de cazuri, în 9 cazuri au fost vizați: Vladimir Voronin – 2 cazuri, Maia Sandu – 2 cazuri, Natalia Albot – 2 cazuri, Igor Dodon, Dumitru Diacov și Vasile Bolea – câte un caz.

Cristina Parfeni

Share